در محیط کار خود ارگونومی رنگ داشته باشید

در محیط کار خود ارگونومی رنگ داشته باشید

در محیط کار خود ارگونومی رنگ داشته باشید: هدف اصلی در دانش ارگونومی ،افزایش و بهبود ایمنی ، بهداشت و سلامتی ، راحتی وكارایی انسان و به عبارتی به دست آوردن بهترین ارتباط میان انسان و محیط(کار و زندگی) می باشد

 

به گزارش فراناز دانش ارگونومی ، همواره به دنبال ارائه ی راهکار هایی در جهت تعامل بهتر و کاراتر انسان با محیط کار و زندگی اش بوده است . بر اساس اصول مطرح در این علم ، افزایش ایمنی ، بهداشت و کارایی محیط با توجه به طراحی ، جنس و کیفیت تجهیزات و تسهیلات موجود در محل کار و زندگی تأمین میشود . عامل رنگ در محیط کار نیز از دیگر موضوعات دخیل در این خصوص می باشد که دقت ویژه ای را طلب میکند .

 

ارگونومی رنگ

امروزه همه ی ما در جستجوی راه های گوناگونی برای نیل به آسایش و راحتی در محیط کار خود هستیم و از علوم مختلفی در این خصوص بهره میگریم . یکی از این علوم ، علم “ارگونومی» است . واژه ارگونومی یك لغت یونانی به معنای كار و قاعده و قانون می باشد که در واقع رابطه انسان با كار را بررسی می كند . میتوان گفت هدف اصلی در دانش ارگونومی ،افزایش و بهبود ایمنی ، بهداشت و سلامتی ، راحتی وكارایی انسان و به عبارتی به دست آوردن بهترین ارتباط میان انسان و محیط(کار و زندگی) می باشد . این علم با ارزیابی قابلیت ها و محدودیت های انسان(بیومکانیک و آنتروپومتری)، استرس های کاری و محیطی(فیزیولوژی کار و روانشناسی صنعتی)، نیروهای استاتیک و دینامیک روی بدن انسان(بیومکانیک)، فیزیولوژی کار و روانشناسی صنعتی و طراحی ایستگاه کاری و ابزارها(آنتروپومتری و مهندسی) سر و کار دارد.

 

عـدم توجـه به اصـول ارگونومی و رعایـت نكـردن آنها در محـیط كار، هزینه هـای بسیار زیادی را هم برای كـارفرما و هم برای كاركنان بدنبال خواهد داشت و موجب كاهش كارآیی و كیفیت می گردد. از طرفی با توجه به اینكه طی سالیان گذشته و تحقیقات انجام شده، نقش حیاتی ارگونومی در كاهش ناراحتی های عضلانی – اسكلتی، افزایش بهره وری، بهبود كیفیت، زندگی كاری، ایمنی و كارآیی كلی سازمان مشخص تر شده و متخصصین ارگونومی نیز با بهینه كردن تناسب بین انسان – ماشین و محیط، كارآیی سیستم ها را بهبود بخشیده اند. می توان گفت توجه به ارگونومی از حد یك ابزار فراتر رفته و به یك استراتژی جهت بهبود بهره وری سیستم، ایجاد كار مناسب، پیشگیری از حوادث و بیماری های ناشی از كار و بهبود راندمان و عملكرد انسان تبدیل شده است و دیگر نسل جدید ارگونومی مستقل از ملاحظات سازمانی و سیستم مدیریتی نمی تواند وجود داشته باشد.

بکارگیری اصول ارگونومی در محیط های کاری نتایج مفیدی دارد که به تعدادی از آنها اشاره می کنیم :

– پیشگیری از اختلالات اسکلتی و عضلانی در بین شاغلین(مانند کمردرد، سندروم تونل کارپال یا درد شدید در مچ دست، درد ناحیه گردن، درد ناحیه زانو یا آرنج و…).

– کمک به پیشگیری از حوادث شغلی.

– افزایش میزان رضایت مندی کارکنان.

– افزایش رفاه و آسایش کارکنان.

– کمک به افزایش بهره وری در کار.

–کمک به افزایش تولید.

 

از آنجا که در هر سیستم کاری و اداری افراد شاغل از تجهیزات و تسهیلات مختلفی از قبیل: اتاق کار ، روشنایی ، رنگ محیط ، میز، صندلی ، كامپیوتر، فاكس ، تلفن و غیره در جهت پیشبرد اهداف سازمانی استفاده می کنند باید در انتخاب تجهیزات و تسهیلات مذکور دقت لازم را داشت و به هیچ وجه سلیقه ای عمل نکرد چرا که در بیشتر موارد این وسایل که بدون توجه به وضعیت بدنی و روانی كاركنان طراحی شده اند به مرور زمان انواع مشكلات و ناراحتیهای اسكلتی و عضلانی برای كاركنان بوجود می آورد كه بر روی كیفیت و كمیت كار تاثیر گذاشته و سبب نارضایتی را فراهم می آورد.

 

با توجه به اهمیت مباحث فوق بر آن شدیم که در چند بخش به چگونگی شرایط ایده آل تجهیزات و تسهیلات اداری از منظر ارگونومیک بپردازیم . در بخش اول کاربرد رنگ در محیط کار را بررسی می کنیم :

 

رنگ آمیزی در و دیوار و ابزار و آلات در محیط کار به رنگهای بخصوص، مبتنی بر این است که کارایی فرد در محیطی با رنگ دلخواهش افزایش پیدا می کند. بنابر این ما باید محیطهای کار را به رنگی درآوریم که برای اکثر کارکنان و کارگران محیطی آرام بخش و مطلوب باشد. زیرا هدف فراهم آوردن شرایطی است که هیچ فشار عصبی و روانی بر فرد وارد نشود. بطور کلی،رنگها برای اکثر مردم معنی مشخصی داشته و واکنشهای هیجانی تقریباً یكسانی را درپی دارند. در ادامه تأثیر استفاده از رنگهای مختلف در محیط کار را به اختصار بیان میکنیم :

– خاكستری

رنگ خاكستری رنگی است خنثی كه هیچ گرایشی را برنمی انگیزد، نه روشن است و نه تیره. این رنگ عاری از هر نوع تحریك و واكنش است. به همین دلیل در صنایع كاربرد فراوان دارد.

 

– آبی

این رنگ به دلیل اثری كه بر اعصاب پاراسمپاتیك می گذارد، منجر به كاهش فشار خون و تعداد تنفس شده، احساس امنیت كارمند را افزایش می دهد. چنانچه او بر اثر عواملی از قبیل ترس از عدم موفقیت، ارزشیابی و یا هر عامل خارج از محیط كار، دچار اضطراب و تشویش شده باشد، در محیطی با رنگ آبی، تنش او كاهش یافته و حساسیت و آسیب پذیری و در نتیجه خستگی روانی و جسمی او تقلیل می یابد.
بعضی از تحقیقات نشان داده اند كه استفاده از رنگ آبی احساس سرما و خنكی را برمی انگیزد. افراد در اطاقی كه رنگ سبز یا آبی داشته باشد بیشتر احساس خنكی می كنند تا در اطاقی كه رنگ آن قرمز یا نارنجی است.

 
– سرخ

رنگ سرخ نمایانگر نیروی حیاتی است. سرعت نبض را بالا می برد و میزان دم و بازدم را افزایش می دهد. این رنگ به معنای تمایل و رغبت است. این رنگ اصرار بر بدست آوردن نتایج است این رنگ احساس گرما را برمی انگیزاند و موجب رها شدن انرژیها و نیروهای حیاتی فرد می شود.این رنگ فعالیتهای عمومی را افزایش می دهد و احساس رقابت را تشدید می كند.
در ابتدای ساعات فعالیت، رنگی سازنده است اما در حالت خستگی عصبی و فیزیكی آزاردهنده است این رنگ در محیط كار به شرطی می تواند كارایی را افزایش دهد كه سایر شرایط نامساعد نباشد.

 
– زرد

زرد روشن ترین رنگ است به همین دلیل شادی افزاست. اثرش خوش رویی و شادمانی است. وجود رنگ زرد در محیط كار افراد را در رهایی از مشكلات و موانع و تعارضات یاری می بخشد. این رنگ امید بخش و دلالت كننده است. زیرا تنش زدا و عامل انبساط ماهیچه ها است.
رنگ آبی به دلیل اثری كه بر اعصاب پاراسمپاتیك می گذارد، منجر به كاهش فشار خون و تعداد تنفس شده، احساس امنیت كارمند را افزایش می دهد. افراد در اطاقی كه رنگ سبز یا آبی داشته باشد بیشتر احساس خنكی می كنند تا در اطاقی كه رنگ آن قرمز یا نارنجی است.

 

–  بنفش

این رنگ تركیبی از رنگهای آبی و سرخ می باشد. بنابراین بعضی از ویژگیهای هر دو رنگ را داراست. یعنی هم هیجان انگیز و هم آرام بخش است. محیط كار با محیط بنفش باعث می شود كارگر یا كارمند بیشتر به جستجوی هویت خود رفته و به ذهنیات خویش عینیت بخشد. یعنی افكارش را به عمل تبدیل كند. به عبارت دیگر هر چیزی كه مورد تفكر واقع گردد باید به حقیقتی ملموس تبدیل شود.

 

– قهوه ای

رنگ قهوه ای، سرخ تیره شده می باشد. بنابراین به جای زنده دلی رنگ سرخ، موجب دل مردگی و تسلیم می شود. محیط كاری قهوه ای رنگ، نیروی حیاتی و انفعالی كارمندان را نقصان می بخشد و انگیزه های آنان را برای كار و فعالیت كاهش می دهد و آنان را به افرادی بی تفاوت مبدل می سازد. بنابراین رنگ قهوه ای برای محیط كار رنگ مناسبی نیست.

 

 
– سیاه

رنگ سیاه رنگی است نفی کننده و متوقف کننده فعالیت. زیرا فرد را نومید و دچار یاس کرده و احساس پوچی را در او تحریك می نماید. رنگ سیاه تداعی کننده پایان همه چیز است. فرد در چنین محیطی دست به هیچ کار نمی زند زیرا برای او چیزی وجود ندارد. در پشت رنگ سیاه زندگی کاملاًً متوقف است.
دیدیم که هر کدام از رنگها اثر خاص و متفاوتی دارند. که بدنبال آن رفتار کار و عملكرد فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. به همین دلیل است که روانشناسی کار، رنگ را در محیط کار به عنوان یك متغیر فیزیكی در نظر دارد که می تواند بر میزان بازدهی کارکنان تاثیر بگذارد.

 

گردآوری : فراناز

جدیدترین مطالب سایت