چگونه فرزندی فوق العاده تربیت کنیم؟

چگونه فرزندی فوق العاده تربیت کنیم؟

مادرانی که پس از ماه‌های سخت حاملگی و لذت انتظار فرزند خود را همراه خویش می‌بینند، انبساط خاطر خاصی در اعماق وجودشان حس می‌کنند؛ ولی ناتوانی و عدم اطلاع از وقایع متعدد و همچنین، عدم مراقبت و نگهداری و تعلیم و تربیت صحیح و ایفای نقش مناسب به عنوان پدر و مادر، در شرایط جسمی و روحی روانی فرزندان که نقش بسیار مهمی در آینده آنان دارد، اختلال ایجاد می‌کند. لذا در اینجا به شرح دو مطلب می‌پردازیم. در بحث بارداری، زن و مرد باید آمادگی لازم برای بچه‌دار شدن داشته باشند تا بتوانند فضایی مناسب برای فرزندانی ایده‌آل و موفق ایجاد کنند.

آنها با اطلاع از شرایطی که احتمال حاملگی سالم و به دنیا آوردن نوزاد طبیعی را افزایش می‌دهد و برنامه‌ریزی درست، باید نسبت به چکاپ کامل و انجام آزمایش‌ها و معاینات مختلف پزشکی اقدام نموده و چند ماه قبل از تصمیم به بچه‌دار شدن هیچ دارویی را خودسرانه مصرف نکنند و حتی‌الامکان مشاوره ژنتیک نیز انجام دهند. بنا به نظر عموم متخصصان بهترین سن برای بارداری بین ۲۰ تا ۳۵ سالگی می‌باشد و تغذیه خوب و مناسب اگرچه در تمام دوران زندگی ضامن بقا و سلامت است، اما در ماه‌های قبل از بارداری و دوران حاملگی و شیرخواری کودک اهمیت ویژه‌ای دارد و آنچه مادر می‌خورد، به سلامتی او و جنین کمک زیادی خواهد کرد؛ زیرا در این دوران کودک شریک غذایی اوست. بنابراین از تمامی گروه‌های غذایی استفاده کنید و هر چهار گروه غذایی را در برنامه خود بگنجانید تا تمام مواد مورد نیاز شما و فرزندتان تأمین شود. فراموش نکنید در دوران حاملگی و شیردهی باید بیشتر غذا بخورید، اما نه به اندازه دو نفر!!

 

چهار گروه مواد غذایی عبارتند از:
۱- غلات: شامل برنج، ماکارونی و انواع نان‌های سبوسدار
۲- سبزی‌ها و میوه‌ها
۳- شیر و فرآورده‌های آن
۴- گوشت و جانشین‌های آن
لازم به ذکر است که توصیه‌های بهداشتی و پزشکی و آداب آمیزش صحیح و اوقات مناسب آن، در نیل به هدف مورد نظر بسیار مؤثر است.
برای دستیابی به این هدف نقش تغذیه پدر کمتر از مادر نیست و بهتر است از چند ماه قبل قوای جسمی و جنسی خود را افزایش دهد، زیرا باعث سلامت و زیبایی فرزند می‌شود. از آن جمله می‌توان به مصرف انار شیرین، افشرده گل سرخ، نارگیل، به، انجیر، زیتون و سیب اشاره کرد. خانم‌ها هم باید وزن خود را پیش از بارداری به تناسب برسانند. در زمان بارداری نیاز بدن به آهن سه برابر است؛ پس قبل و در حین حاملگی از مصرف تخم‌مرغ، جگر و انواع مغزها غافل نشوید.

خوردن انگور، به و گلابی نیز به سلامت و زیبایی کودک کمک زیادی می‌کند. فراموش نکنید عادت‌های شما مادر گرامی در طول دوران حاملگی می‌تواند در سلامت و زیبایی تمام عمر فرزندتان اثرگذار باشد؛ پس از مصرف دخانیات خودداری کرده و الکل را برای همیشه کنار بگذارید و بلافاصله پس از زایمان حتما نوزادتان را با شیر مادر مانوس کنید. این شیر که آغوز نام دارد، دارای فرمولاسیون بسیار غنی بوده و بسیار نافع است. در شروع هفت ماهگی غذای کمکی را با نظر پزشک یا متخصص تغذیه شروع کنید و به تدریج به عادات غذایی نوزادتان اهمیت دهید تا ذائقه خوشایندی از غذاهای متفاوت برایش تداعی شود. آشنایی با رفتارها و روش‌های خاص روانشناسی کودک می‌تواند او را به غذاهای متنوع ترغیب و تشویق کند.

اگر کودک شما دچار فقر غذایی باشد، مبتلا به ضعف روحی و جسمی و کوتاه قدی و کمبود رشد توام با کم‌خونی خواهد شد. یکی از مهم‌ترین مشکلات خانواده‌ها در دوران رشد و نمو فرزندان یبوست است. سعی کنید به اندازه کافی آب و مایعات و انواع میوه (غیر از موز و سیب پوست کنده) را در برنامه غذایی او بگنجانید. به فرزند دلبندتان بیاموزید برای حفظ زیبایی ناخن‌ها، دندان، پوست و مو از خوردن غذاهای دارای کلسیم غفلت نکند. یکی از طلایی‌ترین نکته‌ها در حفظ سلامت و زیبایی زمان صرف میوه می‌باشد که بهترین زمان در فاصله بین دو غذاست؛ نه قبل و نه بعد از غذا. همه ما می‌دانیم که فرزند یکی از بزرگ‌ترین موهبت‌های الهی است و تا نیروی انسانی هر کشور به طور اصولی پرورش نیابد، آن جامعه ترقی نخواهد کرد. اگر اعتماد به نفس را در فرزند خود تقویت و با عشق از استعدادهای خاصش حمایت و صادقانه باورش کنید، نیروهای بالقوه زیادی را در وجودش احیا خواهید کرد و به نبوغ فکری او سمت و سوق مناسبی خواهید بخشید.

هنگام هر آموزشی در منزل با صبر و متانت برایش معلم و متعلم خوبی باشید و نابغه بودن را به او تلقین کنید و با قوت قلب و اعتماد و اعتقاد به او ثابت کنید که کندذهن و بی‌‌استعداد نیست و شما بهترین والدین و بال پرواز آنان خواهید بود. محیط خانه را نشاط‌انگیز و شاد کنید تا به سلامت فکری و هوش و ذکاوت فرزندتان کمک شود. با حمایت و نحوه برخورد و آهنگ صدای خود در جهت تشویق او گام بردارید و توجه داشته باشید امر و نهی بیش از حد لذت تعلیم و تعلم را از بین می‌برد. اگر یادگیری برایش جالب و جذاب نیست، شما می‌توانید با پاشیدن بذر نبوغ، او را به یک نابغه تبدیل کنید. به طور مثال مهدکودک و پیش‌دبستانی اولین مکانی است که کودک محیط خارج از خانه را تجربه و لمس می‌کند؛ بنابراین جذابیت در ریتم آهنگ‌ها و جملات و اشعار قافیه‌دار شروع خوبی برای بیداری ذهن اوست. همچنین، نسبت به استراحت و خواب فرزندتان دقت و وسواس زیادی داشته باشید؛ زیرا بدخوابی و بی‌خوابی باعث ضعف و سستی در سیستم عصبی بدن و کاهش کارایی و توان جسمی و روحی خواهد شد. حرارت اتاق خواب را در حدود ۱۸ درجه سانتیگراد تنظیم کرده و او را توجیه کنید که رختخواب مکان مناسبی برای بازی یا تماشای تلویزیون نیست؛ در عوض گوش دادن به یک موزیک ملایم قبل از خواب را برایش به یک عادت تبدیل کنید و مدیریت خوابش را به عهده بگیرید؛ چون خواب نیز مانند خوردن و نوشیدن از اهم نیازهاست و در هنگام خواب بدن فعالیت‌های خود را تنظیم و روح استراحت می‌کند.

انتخاب اسباب‌بازی‌‌های علمی و فکری در یادگیری مهارت‌های اولیه کمک‌های زیادی به فرزندتان می‌کند. با نبوغ خلاقانه وی آشنا و با او همبازی شوید تا بتوانید استعدادهایش‌ را کشف کنید. توصیه صاحب‌نظران و خبرگان، انتخاب یک رشته ورزشی مستمر می‌باشد؛ چون ورزش علاوه بر کمک به سلامت جسم و روح، در تقویت فکر و هوش نیز تأثیر بسزایی دارد و همه اندیشمندان معتقدند عقل سالم در بدن سالم است.
هر کودکی با سرعت و روحیات خاص خود رشد کرده و به تکامل می‌رسد و نمی‌توان دقیق مشخص کرد که کودکان چه وقت چه مهارتی را کسب می‌کنند؛ ولی عطش آنها برای کشفیات جدید ارضاشدنی نیست و هرگز نباید بدون دلیل تمایلات و تعلق‌ خاطر آنها را سرکوب کرد. این کار باعث تخریب حس استقلال می‌شود. از طرفی، بیش از توان کودک نباید از او توقع داشت. همچنین، نوع تنبیه و تشویق باید مطابق سن و رشد و تکامل اجتماعی و احساسی و شناختی او باشد، استقلال و نظم، خلاقیت، زیبایی، صمیمیت، عشق، موفقیت، خوشرویی، مثمرثمر بودن و هوشیاری از آرزوهای دیرینه هر پدر و مادری است؛ لذا توصیه می‌شود از دوران کودکی فرزندتان را با نظم مأنوس کنید تا با برنامه بهتر به هدف‌های خود برسد و با مطالعه و احساس مسؤولیت در زندگی سطح معلومات خود را بالا ببرد. در زمینه ارتباط برقرار کردن با کودکان دیگر با او همراه باشید. یکی از مسائلی که توجه شما والدین می‌تواند اثرات به یادماندنی در سرنوشت فرزندتان داشته باشد، انتخاب نام نیک است که در شکل‌گیری شخصیت و روابط اجتماعی و عاطفی او تأثیر بسزایی دارد. از آنجایی که هوش و خلاقیت کودک در سال‌های اول زندگی شکل می‌گیرد و در سال‌های بعدی زندگی اثرات مهمی می‌گذارد، لذا ایجاد فضایی مناسب در محیط خانه برای تقویت هوش، اگر توام با تربیت صحیح خانوادگی و علوم دینی باشد، انگیزه‌های بسیاری در مراحل بعدی زندگی فرزند ایجاد می‌کند.

سعی کنید کودکان را با زندگینامه پیامبران، امامان، مردان و زنان بزرگ دنیا، نویسندگان، هنرمندان، مخترعان و مبتکران آشنا کرده و ابتکار عمل در شداید و مشکلات زندگی را از کودکی به وی بیاموزید. از مثبت‌نگری در زندگی و ایجاد خوش‌بینی و لذت مشروع در تمامی طول و عرض زندگی برایش سخن بگویید تا افکار مزاحم و منفی برای همیشه از ذهنش دور شوند.

 

گردآوری : فراناز

 

جدیدترین مطالب سایت