خطرات نوشیدن بیش از حد آب برای ورزشکاران

خطرات نوشیدن بیش از حد آب برای ورزشکاران

تا به حال توصیه می‌شد که برای حفظ سلامتی بدن باید تا جایی که می‌شود آب نوشید. اما بر اساس پژوهش‌های جدید، آشامیدن بیش از حد آب می‌تواند به اندازه کم نوشیدن آن مضر باشد و حتی در برخی موارد پی‌آمدهای مرگباری به بار آورد.

 

افرادی که به سلامتی خود توجه می‌کنند، سعی دارند در طول روز تا جایی که می‌توانند آب بنوشند، زیرا نظریه “نوشیدن آب، هر چه بیشتر بهتر” تا حد زیادی در اذهان عمومی تثبیت شده است. اما پزشکان و متخصصین تغذیه به تازگی با بدبینی بیشتری به این نظریه نگاه می‌کنند. به عقیده آنها، تأکید بسیاری از مجلات سلامتی به نوشیدن آب بین ۲ تا ۳ لیتر در روز اشتباه است.

 

بررسی‌ها نشان داده است بروز مرگ و میرهای اخیر در ورزش بیشتر مربوط به نوشیدن بیش از اندازه مایعات بوده است.
هیپوناترمی بازیکنان زمانی اتفاق می‌افتد که ورزشکاران مقدار زیادی مایعات می‌نوشند، زمانی که تشنه نیستند.
نوشیدن بیش از حد مایعات منجر به تورم سلول، گرفتگی عضلانی، تهوع، استفراغ، تشنج، از دست دادن هوشیاری و حتی مرگ می‌شود.
دکتر “جیمز وینگر” از مرکز پزشکی دانشگاه لویولا آمریکا اظهار کرد: بسیاری از مربیان، ورزشکاران را تشویق به نوشیدن قبل تشنگی می‌کنند، اما محققان توصیه می‌کنند ورزشکاران تنها زمانی که تشنه هستند آب مصرف کنند.

نتایج پژوهش‌های جدید نیز نشان می‌دهد که نه تنها تبعیت از شعار “آب هر چه بیشتر، زندگی سالم‌تر” اشتباه است ، بلکه هشدار می‌دهد که نوشیدن آب در حجم زیاد می‌تواند منجر به آسیب‌های جدی برای بدن شود. سازمان تغذیه آلمان در بن برای بزرگسالان، روزانه نوشیدن تقریبا یک و نیم لیتر آب را توصیه می‌کند.

 

عواقب خطرناک زیاده‌روی در نوشیدن آب

بدن بخشی بزرگی از آب مورد نیازش را از طریق نوشیدنی‌ها و غذاهای مختلف به دست می‌آورد، از جمله میوه و سبزیجات و همینطور غداهای رقیق مانند سوپ. باقی آب مورد نیاز بدن از طریق واکنش‌های درون بدن تأمین می‌شود، به این صورت که مواد غذایی در بدن هنگام ترکیب با اکسیژن مقداری آب تولید می‌کنند. این آب تولید شده آب متابولیک نام دارد. اکسایش مواد غذایی فرایند بسیار حساسی در بدن است و در صورت زیاده‌روی در نوشیدن آب می‌تواند حتی منجر به مرگ شود. این خطر بیشتر از همه برای دوندگان و ورزشکاران رشته‌های استقامتی وجود دارد. نوشیدن بیش از حد آب برای آنها به اندازه کم نوشیدن خطرناک است. زیرا آب زیاد از حد می‌تواند تعادل نمک در بدن را برهم زند.

به گزارش دویچه‌وله، دانشمندان آمریکایی در جریان پژوهشی متوجه شده‌اند که رسیدن حجم زیاد آب به بدن می‌تواند باعث “هیپوناترمی” شود. هیپوناترمی کاهش سطح یون سدیم در خون است. تهوع، سردرد، گرفتگی عضلات و در نهایت تشنج و کما از پی‌آمدهای هیپوناترمی هستند.

این دانشمندان سه سال پیش پانصد دونده‌ ماراتن را مورد بررسی قرار دادند. به گزارش فراناز آنها نتایج پژوهش خود را در مجله‌ای به نام New England Journal of Medicine منتشر کردند.

دانشمندان میزان سدیم موجود در بدن ورزشکاران داوطلب در جریان این پژوهش را پس از دویدن اندازه گرفتند. آنها همچنین به مقایسه وزن دوندگان قبل و بعد از فعالیت بدنی پرداختند.

هر قدر که این داوطلبان در حین دویدن آب بیشتر می‌نوشیدند، میزان سدیم خونشان بیشتر کاهش می‌یافت. برای جلوگیری از اختلال در تعادل نمک موجود در خون توصیه می‌شود که ورزشکاران قبل و بعد از فعالیت بدنی خود را وزن کنند. اگر وزنشان بعد از ورزش بیشتر از قبل باشد، نشان می‌دهد که آنها هنگام فعالیت بدنی بیش از اندازه آب نوشیده‌اند.

 

 

میزان آب مورد نیاز بدن در روز

اما نمی‌توان برای تمام افراد حجم آب یکسانی را برای آشامیدن تجویز کرد. زیرا میزان نوشیدن آب می‌تواند با توجه به فیزیک بدنی و میل افراد متفاوت باشد. به طور مثال مردان روزانه نسبت به زنان به مقدار بیشتری آب احتیاج دارند. همینطور فرد مضطرب سریع‌تر از فرد آرام تشنه می‌شود.

در عین حال عادات غذایی نیز نقش مهمی ایفا می‌کنند. افرادی که به خوردن میوه و سبزیجات گرایش دارند کمتر نیاز به مایعات دارند تا افرادی که بیشتر نان و گوشت مصرف می‌کنند.

 

گردآوری : فراناز

مطالب داغ هفته اخیر