زنان ورزشکار چه رژیم غذایی داشته باشند

زنان ورزشکار چه رژیم غذایی داشته باشند

یک کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی با اشاره به ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز زنان ورزشکار، بر مصرف مناسب کلسیم برای پیشگیری از کاهش چگالی املاح استخوانی در زنان ورزشکار تاکید کرد.

 

خانم محمدیان درباره تغذیه زنان ورزشکار گفت:« دریافت یکسری از مواد غذایی در زنان ورزشکار اهمیت بسیاری دارد که لازم است نسبت به آن توجه کنند. مهمترین آن دریافت مناسب کلسیم است. دریافت کلسیم ممکن است در زنان ورزشکار کمتر از حد مناسب باشد که باعث پایین تر آمدن سطح هورمون استروژن آنها و بروز “استئوپنی” یا کاهش چگالی املاح استخوانی شود که در پی آن موجب سوء تغذیه ورزشکار نیز خواهد شد.

 

« مشکل کاهش چگالی املاح استخوانی در بسیاری از زنان ورزشکاری که در رشته های وزنی مسابقه می دهند و دوست دارند در وزن خاصی برای مسابقه خود را ثابت نگه دارند یا ورزشکارانی که باید حتما وزن آنها در محدوده خاصی باشد، به دلیل کمبود دریافت مواد غذایی دیده می شود حتی برخی از زنان ورزشکار ممکن است مشکل قطع قاعدگی پیدا کنند لذا یکی از چیزهایی که می تواند به رفع مشکل آنها کمک کند دریافت درست املاح بخصوص کلسیم است.»

 

محمدیان گفت:« برای فرايند بازسازي استخوان در جهت سنتز آن علاوه بر مصرف کلسیم مصرف منیزیوم، ویتامین دی، ویتامین ای و برخی املاح بخصوص “بروم” که به تازگی کشف شده که می تواند در سنتز چگالی املاح استخوان نقش داشته باشد، بسیار مهم است که در سبزیجات و پوست میوه ها وجود دارد و ورزشکاران باید در دریافت مناسب آن دقت کنند.»

 

وی ادامه داد:« از دیگر مواد غذایی مورد تاکید، دریافت مناسب آهن و موادی است که جذب آهن در بدن ورزشکار را افزایش می دهد چرا که بسیاری از زنان ورزشکار دچار کم خونی هستند که یا به دلیل محدود کردن مصرف غذا یا به هم خوردن سیکل عادت های ماهیانه ممکن است بروز کند. ممکن است دچار فقرآهن باشند و هنوز به کم خونی مبتلا نشده باشند. بنابراین بر دریافت آهن تاکید می کنیم علاوه بر آن دریافت موادی که جذب آهن را افزایش می دهد نیز مهم است چرا که آهن به خودی خود تنها بین 5 تا 10 درصد جذب بدن می شود بنابراین تنها افزایش مصرف آهن اهمیت ندارد بلکه میزان جذب آن نیز مهم است.»

 

اگر مواد حاوی ویتامین ث را در کنار مواد غذایی که حاوی آهن است مصرف کنیم ، می توانیم جذب آهن را تا دو برابر افزایش دهیم.
این عضو انجمن تخصصی تغذیه ورزشی استرالیا گفت:« ویتامین های گروه ب از جمله ویتامین هایی است که مصرف آن در زنان ورزشکار مهم است بخصوص ورزشکارانی که برنج و نان را از برنامه غذایی خود حذف می کنند و به جای آن پروتئین دریافت می کنند. کمبود ویتامین های گروه ب بخصوص ب1 ب2 و ب3 و فولیک اسید در زنان ورزشکار خیلی به چشم می خورد که باید تاکید شود ورزشکاران از 5 گروه غذایی مواد نشاسته ای، میوه و سبزیجات ، گوشت و مواد پروتئینی و لبنیات به درستی استفاده کنند تا ویتامین ها و املاح به اندازه کافی به بدن آنها برسد.»

 

معمولا زنان ورزشکاری که در دوره های مسابقه هستند یا برای تناسب اندامشان رژیم می گیرند، بسیاری از گروه های غذایی را حذف می کنند که بر روی ترکیب و سلامت بدن آنها بخصوص بر روی سیستم ایمنی آنها تاثیر منفی دارد. در مورد ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن زنان ورزشکاری که به سمت حرفه ای شدن می روند مقالات زیادی داریم. برعکس آنچه که فکر می کنیم هرچه که زنان ورزشکار حرفه ای تر می شود و زمانی بیشتری را برای ورزش می گذارند متاسفانه سطح سیستم ایمنی بدن آن ها پایین می اید.

 

محمدیان افزود:« برای تقویت سیستم ایمنی بدن زنان ورزشکار بر روی فاکتورهایی که روی سیستم ایمنی کار می کند مثل سلنیوم و ب2 و زینک که از املاح مهم است تاکید می کنیم. همچنین برخی مواد غذایی مثل مغزها، میوه جات و سبزیجات، ویتامین های ای، ث، و ویتامین آ سطح سیستم ایمنی را بالا می برد و باید تمام این گروه ها را دریافت کنند تا سطح ایمنی بدن آنها متناسب باشد.»

جدیدترین مطالب سایت