پلاکت خون چیست و وظیفه آن ها چیست؟

پلاکت خون چیست و وظیفه آن ها چیست؟

به گزارش فراناز، پلاکت خون سلول هایی هستند که در خون وجود دارند و زمانی که، جایی از رگهای خونی آسیب دیده باشد، به هم می پیچند، تا جلوی خونریزی را بگیرند. به بیان ساده تر زمانی که جایی از بدن شما زخم می شود، پلاکت ها به قسمت آسیب دیده زخم می چسبند و باعث بوجود آمدن لخته خون می شوند و این عمل پلاکت ها منجر به بند آمدن خونریزی می شود.

 

میزان نرمال پلاکت خون چقدر است؟
تعدا پلاکت نرمال در خون می بایست بین 150000تا 450000 در هر میکرومیلیلیتر باشد. پلاکت بالای 450000 را بیماری ترومبوسیتوز و پلاکت های کم تر از 150000 را بیماری ترومبوسیتوپنی می نامند. شما می توانید تعداد پلاکت خونتان را با انجام آزمایشی بنام شمارش کامل خون  (CBC) مشخص کنید.

 

پلاکت خون بالا خون یا ترومبوسیتوز چیست؟
اصطلاح پزشکی داشتن پلاکت زیاد یا افزایش پلاکت ترومبوسیتوز نامیده می شود و به دو دسته بندی زیر تقسیم می گردد:
ترومبوسیتوز اولیه یا اساسی: در این بیماری  سلول های ناهنجار در مغز استخوان باعث ساخت مقدار زیادی پلاکت می شوند، اما دلیل تغییر هنجار سلولها نامعلوم است.
ترومبوسیتوز ثانویه: شکل این بیماری مانند نوع اولیه است، اما دلیلش می تواند به خاطر، کم خونی، سرطان، التهاب یا عفونت باشد.
در ترومبوسیتوز نوع اول و دوم علائم بیماری در بدن یکسان است. این علائم شامل لخته های خون در دست ها و پاها می شود و درصورتیکه درمان نشوند ممکن است به سکته قلبی منجر شود.

 

تفاوت ترومبوسیتوز اولیه و ثانویه در نحوه درمان آنهاست:
برای درمان ترومبوسیتوز اولیه  می بایست، خون را تصفیه کرد و پلاکت را از خون جدا نمود، تا سطح آن به میزان طبیعی برسد.
اما در ترومبوسیتوز ثانویه، برای درمان می بایست علت آن معلوم شود، و سپس با درمان آن علت مانند درمان سرطان یا کم خونی، ترومبوسیتوز نیز درمان می شود.

 

پلاکت خون پایین یا ترومبوسیتوپنی چیست؟
زمانیکه در خون شما پلاکت کافی وجود ندارد، دچار بیماریی شده اید، که به آن ترومبوسیتوپنی می گویند. علایم آن شامل کبود شدن بدن و خونریزی مکرر، لثه، بینی و دستگاه گوارش می شود. زمانی پلاکت خون بدن شما کم می شود که چیزی جلوی تولید آن را بگیرد، این عوامل شامل:

    داروها
    بیماری ارثی
    انواع خاصی از سرطان مانند، سرطان خون یا لنفوم
    شیمی درمانی
    اختلال یا عفونت کلیه
    مصرف الکل

 

پلاکت ها و سلامت قلب و عروق
اگر میزان پلاکت خون شما زیاد باشد، می تواند ریسک لخته شدن خون را افزایش داده و منجر به خطرات مهم تر مانند سکته قلبی شود. اما بعضی از مواقع حتی با اینکه شما میزان نرمالی پلاکت در خونتان دارید، ممکن است بعلت چسبندگی بیش از حد آنها به هم خطر سکته و حمله قلبی را افزایش می دهد.
تعداد پلاکت کم یا زیاد در خون و همچنین پلاکت هایی که به درستی عمل نمی کنند و می توانند باعث لخته خون، سکته و یا حمله قلبی شوند، بعضی اوقات بدلیل بیماریهای ارثی هستند. از اینرو در صورتیکه سابقه این نوع بیماری را در خانواده تان دارید بهتر است با یک پزشک در این زمینه صحبت کنید.

 

گردآوری : فراناز

مطالب داغ هفته اخیر