این روز ها که شرایط کرونا دارد بدتر از پیش میشود همه باید سفت و سخت مراقب باشیم خصوصا افرادی که دیابت دارند. براساس اعلام این پژوهشکده، آمار ابتلا به بیماری دیابت در ایران رو به افزایش است. بیماران مبتلا به دیابت، بیشتر دچار عفونتهای مختلف از جمله عفونتهای تنفسی میشوند و امکان شدید بودن عفونت در آنها بیشتر است.
ویروس های کرونا گروه بزرگی از ویروسها هستند که میتوانند حیوانات و انسانها را آلوده کنند و باعث بروز مشکلات تنفسی شوند. تاکنون هفت ویروس کرونا شناسایی شده است. جدیدترین نوع آن با نام COVID-19، در دسامبر ۲۰۱۹ در شهر ووهان چین با همهگیری در انسان شیوع پیدا کرد.
این ویروس معمولاً ازطریق سرفه و عطسه، تماس با شخص مبتلا به ویروس، لمس کردن سطوح آلوده و پس از آن لمس ناحیه ی T Zone (دهان، بینی و چشمها) در بین افراد سرایت میکند.
در صورت ابتلا به ویروس کرونای جدید یا کووید 19، علائم بیماری ممکن است از ۱ تا ۱۴ روز پس از ورود ویروس به بدن نمایان شوند.
علائم ویروس کرونای جدید COVID-19 شامل: تب، خستگی و بی حالی، علائم بیماری دستگاه تنفسی تحتانی مثل سرفه و مشکل در تنفس است.
لذا از تماس با شخصی که دارای علائم ویروس کرونا است، خودداری کنید.
شستشوی مکرر دست ها با آب و صابون
مصرف مایعات زیاد
سرفه کردن در قسمت داخلی آرنج یا دستمال کاغذی
در خانه بمانید، مگر اینکه واقعاً لازم باشد بیرون بروید
در صورت احساس بیماری در خانه بمانید
در بیرون از خانه فاصله با افراد دیگر حداقل 6قدم را حفظ کنید
در بیرون از منزل از ماسک و دستکش استفاده کنید
توصیه های مربوط به پیشگیری از بیماری کرونا، از اهمیت بیشتری برای افراد مبتلا به دیابت و نزدیکان آنها برخوردار است. چرا که افراد مبتلا به دیابت اگر کنترل مناسب قند و یا فشار خون را نداشته باشند هم احتمال ابتلا به کرونا و هم شدت این بیماری در آنها افزایش مییابد.
علاوه بر راه های پیشگیری از کرونا که قبلا به آن اشاره شد، تمامی افراد دیابتی باید مصرف کربوهیدرات خصوصا شکر را محدود کنند؛ چرا که افزایش مصرف آنها باعث ضعف سیستم ایمنی میشود.
به دور از استرس و شرایط استرس زا باشند چرا که استرس با افزایش سطح کورتیزول سطح ایمنی بدن را کاهش میدهد.
افراد مبتلا به دیابت باید قندخون خود را به طور مرتب و روزانه چک کنند. انسولین و داروهای قند خون را سر ساعت مصرف کنند.
رعایت نکات بهداشتی و شستشوی مکرر دست ها با آب و صابون فراموش نشود.
در خانه بمانند و در بیرون از منزل از ماسک و دستکش استفاده کنند.
نوشیدن مایعات و هیدراتاسیون در طول شبانه روز باید کافی باشد.
در این شرایط، هر چه وضعیت کنترل قند خون برای بیمار دیابتی بهتر باشد، بدن او بهتر میتواند با عفونت ایجاد شده، مقابله کند. وجود بیماریهای مزمن دیگر مانند فشار خون بالا و بیماری قلبی و ریوی نیز خطر ابتلا به دیابت را افزایش میدهد؛
پس در شرایط کنونی و با توجه به شیوع ویروس کووید 19 یا همان کرونا، به عنوان یک فرد مبتلا به دیابت، باید تلاش کنیم به تمام اصول ایمنی توصیه شده عمل کنیم تا به این ویروس مبتلا نشویم یا اگر هم مبتلا شدیم، به راحتی بیماری را پشت سر بگذاریم.
در ادامه با هم این اصول را مرور میکنیم:- با رعایت رژیم غذایی، فعالیت و ورزش بیشتر در منزل و مصرف منظم داروهای دیابت و فشار خون، سعی کنیم کنترل قند خون در بهترین وضعیت باشد.
تا جایی که ممکن است از منزل خارج نشویم.برای ویزیتهای دوره ای و تجدید نسخههای دارویی، در حد امکان، یکی از افراد جوان و سالم خانواده به مطب پزشک یا درمانگاه مراجعه کند.
برای سوالات و مشکلات غیراورژانس پزشکی، در حد امکان، از طریق تماس تلفنی طبق هماهنگی با پزشک معالج یا درمانگاه اقدام کنیم.
فعلا در میهمانی شرکت نکنیم و به سفر نرویم.در صورت خروج از منزل، تا جایی که ممکن است، در محلهای شلوغ حاضر نشویم.
با دیگران دست ندهیم و روبوسی نکنیم.بهداشت فردی را رعایت کنیم؛ مهم ترین نکته، شست و شوی مناسب دست ها با آب و صابون و خشک کردن آنها با دستمال کاغذی است. در صورت داشتن علامتهای بیماری، از ماسک استفاده کنیم. اعضای خانواده ما نیز با دقت بیشتری اصول بهداشت فردی و اجتماعی را رعایت کنند و در صورت داشتن علائم بیماری مانند تب، سرفه و تنگی نفس، ضمن توصیه به پیگیری مطابق دستورالعمل های عمومی پیشگیری و درمان، با احترام از آنها دوری کنیم.