آیا تا به حال چیزی راجع به زگیل مقعدی شنیده اید؟امروز در فراناز اطلاعاتی در این باره در اختیار شما قرار میدهیم. زگیل مقعدی به عنوان یکی از شایعترین بیماریهای آمیزشی، نیازمند توجه و پیگیری در درمان است. بروز زگیل مقعدی در زنان و مردان شایع، اما در میان زنان، خطرناکتر است. عامل آن نوعی ویروس انسانی به نام اچ پی وی و به شدت مسری است.
زگیل مقعدی از شایعترین بیماریهای گروه STD (آمیزشی) است که ابتلا به آن در میان زنان و مردان یکسان است؛ اما از آنجا که محیط دستگاه تناسلی زن به گونهای است که احتمال ابتلای زنان به عفونتهای تناسلی بیشتر از مردان است، بروز زگیل مقعدی در زنان، خطرناکتر است. زگیل مقعدی در زنان در ابتدا ممکن است به صورت یک برآمدگی کوچک در درون یا اطراف مقعد بروز کند و به تدریج گسترش یابد. با خواندن این مقاله اطلاعات خود را در مورد روش مواجهه با این بیماری بالا ببرید.اگر مطالعه بخش خاصی از مطلب مدنظر شماست میتوانید با انتخاب عناوین فهرست زیر به موضوع دلخواه خود برسید.
عامل ایجاد این زگیلها، نوعی ویروس انسانی موسوم به پاپیلوم یا اچ پی وی (HPV) است که به شدت مسری است. ویروس اچ پی وی تیپهای مختلفی دارد. برخی از تیپهای این ویروس خطر کمتری دارند و باعث به وجود آمدن زگیلهایی کوچک در اطراف ناحیهی تناسلی و مقعد میشوند. این نوع زگیلها با عفونت کمی همراه هستند و پس از گذشت ۱۸ الی ۲۴ ماه خود به خود از بین میروند. ولی این ویروس تیپهای پرخطرتری هم دارد که میتوانند علاوه بر زگیل، عفونتهای گستردهتری ایجاد کرده و باعث به وجود آمدن بیماریهای مهلکی مثل سرطان دهانهی رحم و واژن در زنان شوند.
اجازه ندهید که ظاهر آرام و بدون درد این زگیلها شما را گول بزند؛ هر چند که این زگیلها در اولین مراحل بروز ممکن است به صورت برجستگیهای کوچکی در حد سر سوزن ظاهر شوند، اما امکان دارد به مرور زمان، علاوه بر رشد کردن و بزرگ شدن، کل مقعد را پوشش دهند و تا ناحیه رکتوم و روده بزرگ هم پخش شوند؛ علاوه بر این اگر این بیماری در زنان اتفاق بیفتد، میتواند علائم بسیار ناراحت کنندهای مثل ورم و خارش واژن هم ایجاد کند. بنابراین همانگونه که گفته شد میتوان گفت، به دلیل حساسیت بالای اندام تناسلی زنان، زگیلهای مقعد، مخصوصا برای زنان خطرناکتر هستند؛ بزرگ شدن این زگیلها ممکن است دستگاه تولید مثل زن را مسدود کند و همین باعث میشود که یک زن باردار مجبور به سزارین شود؛ زیرا در صورت زایمان طبیعی، زگیل مقعدی در زنان میتواند نوزادان را آلوده کند. مطالعات نشان داده که ارتباط نزدیکی بین ویروس و سرطان (به طور عمده سرطان دهانه رحم و سرطان آلت تناسلی) وجود دارد.
زگیلها ابتدا به شکل یک برجستگی بسیار کوچک در اطراف مقعد ظاهر میشوند؛ سپس با افزایش تعداد و اندازه، همانند گوشت اضافه قهوهای رنگ، به شکل گل کلم دیده خواهند شد. رنگ این زگیلها از قرمز گوشتی، زرد، صورتی تا قهوهای روشن متغیر است.
ویروس اچ پی وی با تماس مستقیم از طریق دهان، مقعد، آلت تناسلی یا واژن از شخصی که به آن مبتلا است به شخص دیگر سرایت میکند. لازم است بدانید که رابطه جنسی برای انتقال آن الزامی نیست و این ویروس میتواند با تماس پوست به پوست نیز منتقل شود. حتی زمانی که زگیل قابل مشاهده نباشد، امکان انتقال ویروس وجود دارد. در طی سه ماه بعد از تماس فرد آلوده، زگیل مقعدی ممکن است در بیمار جدید خود را نشان دهد؛ البته گاهی این زمان بسیار طولانیتر میشود و ممکن است بیش از یکسال طول بکشد تا زگیل مقعدی خود را نشان دهد! در ادامه شایعترین راههای انتقال این بیماری آورده شده است.
اصلیترین عامل انتقال زگیلهای مقعد در زنان و مردان، مقاربت جنسی است. همچنین اشکال دیگر روابط جنسی مانند رابطه دهانی یا رابطه جنسی مقعدی نیز مسئول گسترش این عفونت هستند.
شانس زایمان طبیعی با وجود زگیلهای مقعدی در زنان، از بین میرود، زیرا در طی روند زایمان طبیعی، زمانی که جنین از مهبل مادر عبور میکند، میتواند ویروس را از طریق غشای مخاطی نازک بگیرد؛ به این ترتیب نوزاد نیز مبتلا به زگیل مقعدی خواهد شد!
علاوه بر این، در طی فرآیند مراقبت بیماران از نوزادشان، مانند تغذیه با شیر مادر، در آغوش گرفتن، بوسیدن و سایر تماسهای نزدیک، میتوانند نوزاد خود را آلوده کنند.
زخمهای باز در اندامهایی که حاوی ویروس هستند، مانند اندام تناسلی، چشمها، دهان یا مقعد، میتوانند منبع زگیلهای مقعد چه در مردان و چه در زنان باشند. در نتیجه اگر زخم بازی به طور تصادفی با مناطق حساس پوست شما تماس پیدا کند، احتمال بیشتری برای این بیماری خواهید داشت.
این ویروس در شرایط مرطوب به مدت طولانی زنده میماند و به راحتی میتواند منتقل شود. بعضی از موارد مانند حولههای حمام، کاسه توالت، دستگیرههای درب، ریشتراش و مسواک میتوانند واسطهای باشند که بیماری را گسترش دهند. هنگامی که این موارد در معرض قسمتهایی از بدن قرار میگیرند که شامل زگیلهای ویروسی است، میتوانند در صورت تماس دیگر افراد با آنها به عنوان حامل ویروس وارد عمل شده و به راحتی دیگران را آلوده کنند.
جالب است بدانید بدن افرادی که از یک سیستم ایمنی قوی برخوردار است، قادر است طی ۱۸ ماه این ویروس را دفع کند و در مقابل، افراد مبتلا به سیستم ایمنی ضعیف، فارغ از جنسیت، بیشتر از دیگران دچار زگیلهای مقعدی میشوند.
علاوه بر موارد گفته شده، این ویروس از طریق خون نیز منتقل میشود. بنابراین اشتراک سوزن در هنگام تزریق دارو و یا خون گرفتن از یک فرد بیمار نیز میتوانند از جمله دلایل انتقال باشند.
عکس از مقعدی که زگیل تناسلی دارد
اگر احساس ناراحتی در مقعد یا ناحیه اطراف مقعد خود میکنید. بهتر است به پزشک مراجعه کنید. زگیلهای مقعدی گاهی ممکن است موجب خونریزی یا خارش شوند. برخی افراد نیز ممکن است دچار ترشح خلط مانند از مقعد خود شوند.
معاینه بالینی عمدتاً بر معاینه مقعدی ـ رودهای و معاینه پرینه (ناحیه لگن) متمرکز است. در این معاینات ناحیه واژن در زنان یا آلت تناسلی در مردان برای یافتن زگیل بررسی میشود. معاینه مقعد و راست روده نیز با انگشت به منظور تشخیص افتراقی و اطمینان از عدم وجود توده انجام میشود. ممکن است برای مشاهده داخل کانال مقعد و اطمینان از نبود زگیلهای بیشتر، آندوسکوپی نیز انجام شود. برای تشخیص زگیل مقعدی در زنان، معاینه با اسپکولوم نیز در کنار معاینه واژن انجام میشود.
روشهای متعددی برای درمان زگیل مقعدی وجود دارد که میتوان آنها را در دو گروه خلاصه کرد؛ درمانهای خانگی یا همان گیاهی، درمانهای دارویی و یا جراحی که هر همه این روشها نتیجه بخش بودهاند. واضح است که به نسبت شدت و گستردگی زگیل مقعدی، نوع درمان به سمت روشهای قویتر پیش خواهد رفت.
خیر؛ هنوز یک روش درمانی برای دفع کامل ویروس اچ پی وی از بدن وجود ندارد. تنها بر حسب توانایی سیستم ایمنی فرد مبتلا، ویروس ممکن است تا میزان زیادی غیرفعال شود و یا کاملا خارج شود. توجه کنید که افراد با از بین رفتن علائم بیماری، ممکن است همچنان ناقل ویروس باشند؛ تنها با تکرار آزمایشها میتوان از دفع کامل ویروس مطمئن شد.