فیزیولوژی موی سر چیست؟

فیزیولوژی موی سر چیست؟

فیزیولوژی موی سر چیست؟

انواع موی سر

از همان زمان کودکی نوع مو یکی از مسائل مهم روزمره هر شخصی می‌باشد و ممکن است به مرور زمان جنس و بافت موهای شما تغییر کند، این موضوع کاملاً عادی می‌باشد و به دلیل فرایند رشد موهای هر شخص می‌باشد. در صورتی که نوع موهای خود را به درستی تشخیص ندهید، نمی‌توانید شامپو و یا دیگر محصولات مراقبت از موی مناسب را برای آنها انتخاب کنید، در صورتی که نوع و بافت مو به خوبی تشخیص داده شود، می‌توانید در انتخاب محصولات روزمره مورد استفاده، دقیق‌تر شده و نتایج عالی در استفاده از این محصولات کسب کنید.

 

موی سر انسان‌ها به شکل‌ها و نوع‌های مختلفی وجود دارد که بسته به عوامل ژنتیکی، محیطی و سلامت عمومی فرد تغییر می‌کند. در زیر، برخی از انواع موی سر را معرفی می‌کنیم.

 

۱- موهای صاف

موهای صاف به طور طبیعی تمامی ساقه‌های مو در یک جهت و راست به پایین روی سر قرار دارند. این نوع موی سر به نسبت زودتر چرخیده و دچار الکتریسیته ساکن می‌شوند. افرادی که موهای آنها صاف می‌باشد موهای چربی دارند و تمام تارهای مو را روغن طبیعی مو در بر می‌گیرد با اینکه مراقبت از موهای صاف و نگهداری آنها آسان به نظر می‌رسد، اما باید بدانید که مدل دادن به موهای صاف کار سختی می‌باشد و در واقع موی صاف انواع مختلفی دارد.

 

نوع A1

این نوع از موهای صاف دارای ضخامت کمی می‌باشند و نرم و درخشان به نظر می‌رسد، اما حجم آنها کم می‌باشد، چنان چه موهای شما از این نوع می‌باشد می‌توانید تمامی روش‌های مدل دادن به موهای نازک را استفاده کنید.

 

نوع B1

ضخامت این نوع از مو نسبت به موهای A1 بیشتر بوده و دارای حجم بیشتری می‌باشد، در واقع این نوع موها نه تراکم خیلی بالایی دارند و نه اینکه حجم آنها پایین است، که به راحتی بتوان پوست سر را دید.

 

نوع C1

ضخیم‌ترین نوع مو در بین موهای صاف موی نوع C1 می‌باشد که تا حدودی مدل دادن به این نوع مو، نسبت دو نوع دیگر سخت‌تر می‌باشد، راحت‌ترین روش شکل دادن به این نوع مو کوتاه کردن لایه‌ای است.

 

۲- موهای موج دار

موهای موج دار نسبت به موهای صاف تغییر شکل‌های خفیفی دارند و به شکل موج‌های نرم و طبیعی به نظر می‌آیند. این نوع از موها نیز مانند موهای صاف دارای انواع مختلفی می‌باشند که عبارتند از :

 

نوع A2

در این مدل مو در راستای ساقه مو تا حدودی انحنا ایجاد می‌شود و این نوع از مو جز موهای نازک می‌باشد و بهتر است بلندی مو تا شانه باشد، تا فرم دهی آن راحت‌تر صورت گیرد.

 

نوع B2

ضخامت این نوع مو نسبت به نوع A2 بیشتر می‌باشد، و امکان مجعد شدن آنها زیاد می‌باشد. اما چنان چه  محصولات مراقبت از موی مناسب استفاده شود، باعث جلوگیری از این اتفاق خواهد شد.

 

نوع C2

چنانچه جنس موهای شما از نوع C2 باشد، موهایتان به صورت فر می‌باشد و یکی از بزرگترین مشکلاتی که با آن سر کار دارید، مجعد شدن موها است.

 

۳-  موهای فرفری

موهای فرفری به شکل موج‌های زیاد و خفیف تغییر شکل می‌دهند و اغلب به صورت پرشده و پوشیده به نظر می‌آیند.

 

میزان خشکی موهای فر نسبت به موهای صاف و بیشتر می‌باشد، بنابراین نیازی به شستشوی روزانه موها نیست و برای کوتاه کردن و مدل دادن به موهایتان انتخاب‌های بسیار زیادی خواهید داشت، هر چند این نوع مو نیز چند مدل دارد.

 

نوع A3

نازک‌ترین مو در مقایسه با دو نوع دیگر موهای فر نوع A3 می‌باشند که به دلیل وجود حلقه‌های فر، به این نوع راحت‌تر از دو نوع دیگر می‌توان مدل داد.

 

نوع B3

این نوع مو، نه زیاد ضخیم و نه زیاد نازک می‌باشد و در صورت که از محصولات مرطوب کننده مناسب استفاده شود، فر موهایتان را می‌توانید در حالت ایده آلی نگه دارید.

 

نوع C3

این نوع مدل مو دارای حلقه‌های کوچک و متراکم می‌باشد، که ضخامت موها نسبت به دو مدل دیگر بیشتر می‌باشد و به منظور نرم کردن موهایتان می‌توانید از شامپو و نرم کننده‌های با کیفیت استفاده کنید.

 

۴- موهای مجعد

این نوع موی سر دارای موج‌ها و پیچ‌های فراوانی هستند که به صورت مجعد به نظر می‌آیند. موهای مجعد معمولاً خشن و خشک هستند و نیاز به مراقبت خاصی دارند.

 

۵- موهای نازک

این نوع موی سر به نسبت نازک و باریک هستند و به شکل طبیعی نیاز به حجم دهنده‌ها دارند.

 

۶- موهای ضخیم

موهای ضخیم دارای ساقه‌هایی فراوان و پرجلدی هستند که به شکلی از حجم طبیعی موها پشتیبانی می‌کنند.

 

فیزیولوژی موی سر چیست؟

 

فیزیولوژی موی سر چیست؟

فیزیولوژی موی سر به مطالعه عملکرد و ویژگی‌های موهای موجود بر روی پوست سر انسان‌ها می‌پردازد. موهای سر انسان‌ها تحت تأثیر عوامل ژنتیکی و هورمونی قرار می‌گیرند و وظیفه‌ها و اهمیت‌های مختلفی دارند. در زیر، چند جنبه از فیزیولوژی موی سر را برای شما توضیح می‌دهیم.

 

۱- تعداد موها

تعداد موها بر روی سر هر فرد متفاوت است و به عوامل ژنتیکی و محیطی بستگی دارد. تعداد موها در مناطق مختلف سر نیز ممکن است متغیر باشد.

 

۲- رنگ مو

رنگ مو به وسیله موادی به نام ملانین تولید می‌شود. انواع مختلف ملانین و ترکیب آنها باعث ایجاد رنگ‌های مختلف مو می‌شود.

 

۳- رشد مو

موها به صورت مداوم در طی چرخه‌های مختلف رشد و ترمیم می‌شوند. این چرخه‌ها شامل مرحله رشد آناژن، مرحله کاهش فعالیت کاتاژن ، و مرحله استراحت  یا تلوژن است. هر مو به مدت معینی در مرحله رشد قرار دارد.

 

۴-  شکل مو

شکل موها به اندازه پایه مویی در پوست سر و نحوه موازی یا مجعد بودن موها مشخص می‌شود. این شکل موها به ژنتیک فرد بستگی دارد.

 

۵- توزیع چربی موی سر

پوست سر ترشحاتی به نام چربی (سبوم) تولید می‌کند که به موها نیز می‌رسد. این چربی‌ها به حفظ رطوبت موها و پوست سر کمک می‌کنند.

 

۶- عوامل موثر بر مو

عوامل محیطی مثل آفتاب، شوینده‌ها، حرارت، و محصولات آرایشی می‌توانند بر وضعیت و سلامت موهای سر تأثیر بگذارند.

 

۷- اهمیت موهای سر

موهای سر علاوه بر جلب توجه و جلوگیری بر از دست رفتن حرارت از سر، نقش مهمی در حفظ سلامت پوست سر و کاهش خطر تغییرات شدید دمایی دارند.

 

۸- ریزش مو

و در نهایت چرخه مو مراحل انتهایی به نام ریزش دارد. در این بخش با توجه به حجم و تعداد ریزش در روز محاسبه میگردد که اگر مقدار ریزش متناسب باشد غالبا طبیعی بوده و موهای جایگزین قرار خواهند گرفت اما گاهی اگر ریزش مو از حدی بیشتر باشد موجب خالی شدن بخش هایی از کف سر می شود. افراد در این شرایط به روش های مدرن مانند کاشت مو مراجعه می کنند.

 

فهم فیزیولوژی موهای سر می‌تواند به انتخاب محصولات مراقبت از مو و پوست سر مناسب و مراقبت بهتر از موهایتان کمک کند.

 

فیزیولوژی موی سر چیست؟

 

آناتومی مو و خواص فیزیکی آن

موها بخش مهمی از ساختار پوست و ظاهر بدن انسان‌ها هستند و دارای آناتومی و خواص فیزیکی خاصی هستند. در ادامه، آناتومی و خواص فیزیکی موها را توضیح می‌دهیم.

 

آناتومی موها :

  • ۱- ساقه مو

این قسمت مو که قابل مشاهده است، ساقه مو نامیده می‌شود. این قسمت از مو شامل سه لایه ی ماده مرکزی، پوسته و پوستک

۲- ماده مرکزی

این قسمت وجود ندارد یا بسیار نازک است و در برخی موها وجود ندارد.

۳ – پوسته

این لایه از مو حاوی ملانین (موادی که به رنگ مو می‌دهند) است و ساختار اصلی مو را تشکیل می‌دهد.

۴- پوستک

این لایه بیرونی مو است و شامل لایه‌های مقیاسی کوچکی است که به مو انعطاف و مقاومت در برابر آسیب‌ها می‌دهد.

 

  • ۲- کیک مویی

این قسمت مو در پوست سر قرار دارد و محل تولید موهای جدید است. در کیک مویی، سلول‌های مو در پوست سر تولید می‌شوند و به سمت ساقه مو حرکت می‌کنند.

 

  • ۳- کیست های شعاعی

این ساختارها در پوست سر وجود دارند و به موها انتهایی پیوسته دارند. هر کیست شعاعی شامل یک ساقه مو و یک کیک مویی است.

 

خواص فیزیکی موها

۱- انعطاف‌پذیری

موها انعطاف‌پذیر هستند و می‌توانند تا حدودی انعطاف داشته باشند، بدون اینکه شکسته شوند. این انعطاف پذیری به پوسته مو بستگی دارد.

 

۲- رنگ مو

رنگ مو به وسیله ملانین تولید می‌شود. انواع مختلف ملانین و ترکیب آنها باعث ایجاد رنگ‌های مختلف مو می‌شود.

 

۳- توزیع چربی موی سر

پوست سر ترشحاتی به نام چربی (سبوم) تولید می‌کند که به موها نیز می‌رسد و برای حفظ رطوبت موها و پوست سر کمک می‌کند.

 

۴- عامل محافظتی

موها به عنوان یک پوشش محافظی برای پوست سر عمل می‌کنند و در مقابل اشعه ماوراء بنفش و آسیب‌های محیطی مانند گرد و غبار محافظت می‌کنند.

 

۵- حرارت نگهداری

موها ممکن است به حفظ دمای بدن کمک کنند و حرارت را در مناطق سر بهبود دهند.

 

۶- جذب روغن‌های طبیعی

موها ممکن است روغن‌های طبیعی پوست سر را جذب کرده و به رطوبت موها و پوست سر کمک کنند.

 

۷- ساختار مقاوم

موها به دلیل ساختار پوشیده از لایه‌های متعدد و پوستک‌های مقاوم، می‌توانند به مدت طولانی نسبت به خراشیدگی و آسیب‌های خارجی مقاومت کنند.

 

۸- الکتریسیته ساکن

موها ممکن است به سادگی الکتریسیته ساکن جذب کنند و به علت انعطاف‌پذیری خود به شکل‌های مختلف در آیند. تاکید می‌شود که مراقبت از موها و استفاده از محصولات مناسب مویی می‌تواند به حفظ سلامت و زیبایی موهای سر کمک کند.

 

فیزیولوژی موی سر چیست؟

 

مراحل رشد مو

رشد مو یک فرآیند طبیعی است که در انسان‌ها و بسیاری از حیوانات رخ می‌دهد. این فرآیند از چند مرحله مختلف تشکیل شده است که به طور خلاصه به شرح زیر است.

 

۱- مرحله رشد

در این مرحله، ساقه مو از کیک مویی (محل تولید مو در پوست سر) به بیرون پوست سر رشد می‌کند. مدت زمان این مرحله مختلف است و بستگی به عوامل ژنتیکی و محیطی دارد. معمولاً این مرحله ۲ تا ۷ سال در موهای سر بزرگتر و ۳تا ۴ماه در موهای سر کوچکتر ادامه دارد.

 

۲- مرحله کاهش فعالیت

در این مرحله، رشد مو متوقف می‌شود و ساقه مو از کیک مویی جدا می‌شود. مدت زمان این مرحله نسبتاً کوتاه‌تر است و تقریباً 2 تا 3 هفته طول می‌کشد.

 

۳- مرحله استراحت

این مرحله به عنوان مرحله استراحت شناخته می‌شود. موها در این مرحله در پوست سر به خواب می‌روند و رشد جدیدی ندارند. مدت زمان این مرحله نیز متفاوت است و معمولاً 2 تا 4 ماه طول می‌کشد.

 

پس از مرحله استراحت، موها به مرحله رشد یا آناژن باز می‌گردند و فرآیند تکرار می‌شود. این چرخه رشد مو تا زمانی که موها به علت عوامل ژنتیکی، محیطی یا سلامتی متوقف نشوند، ادامه دارد.

 

در هر لحظه، تعداد موهایی که در مرحله رشد، مرحله کاهش فعالیت و مرحله استراحت قرار دارند، متفاوت است. این تفاوت در تعداد موها در هر مرحله باعث می‌شود که موهای سر به صورت پیوسته رشد کنند و ما از این رشد موها در طول زمان آگاه نشویم.

مطالب داغ هفته اخیر