چگونه سلامتی را از روی ناخن ها بفهمیم؟

چگونه سلامتی را از روی ناخن ها بفهمیم؟

ناخن‌های سفید: اگر ناخن‌های سفید و اطراف آنها کمی تیره‌تر باشد، نشان‌دهنده مشکلات کبدی است؛ مثلاً تورم کبد.

 

ناخن‌های کمرنگ: کمرنگ شدن بسیار زیاد ناخن‌ها و سفیدی آنها، گاهی اوقات در اثر پیری به وجود می‌آید؛ اما علاوه بر پیری می‌تواند نشان‌دهنده برخی بیماری‌های جدی نیز باشد این بیماری‌ها عبارتند از:  کم‌خونی ،نارسایی قلبی ، بیماری کبد  ،سوءتغذیه

 

ناخن‌های زرد: یکی از دلایل اصلی زردی ناخن‌ها، عفونت قارچی است. وقتی که عفونت زیاد می‌شود، ناخن‌ها کلفت‌تر و خرد می‌شوند. در برخی موارد نادر، زردی ناخن‌ها می‌تواند علامت یک وضعیت بحرانی مثل بیماری شدید تیروئید، بیماری ریه، دیابت و یا پسوریازیس نیز باشد.

 

ناخن‌های کبود: ناخن‌هایی که متمایل به رنگ آبی هستند، نشان می‌دهند که بدن ما به اندازه کافی اکسیژن دریافت نمی‌کند و البته می‌تواند علامت وجود عفونت در ریه‌ها و ذات‌الریه نیز باشد. آبی بسیار کمرنگ و ملایم ناخن‌ها، دیابت را نیز نشان می‌دهد.

 

ناخن‌های ناهموار: اگر سطح ناخن ناهموار و موجی‌شکل باشد، می‌‌توان آن را نشانه‌ای از پسوریازیس یا ورم مفاصل دانست. تغییر رنگ ناخن‌ها در چنین مواقعی بسیار شایع است؛ به طوری که پوست زیر ناخن‌ها قرمز مایل به قهوه‌ای می‌شود. پسوریازیس نوعی بیماری پوستی است که در ۱۰ درصد موارد از ناخن‌ها شروع می‌شود.

 

ناخن‌های ترک‌خورده و شکاف‌ دار: ناخن‌های خشک و شکننده معمولاً به بیماری تیروئید نسبت داده می‌شوند و اگر به رنگ زرد نیز متمایل باشند، می‌توانند نشا‌ن‌دهنده عفونت قارچی باشند.

 

ناخن‌های پیچ‌خورده و تاب‌ دار: اگر پوست اطراف ناخن‌ها قرمز و پف کرده باشند، می‌توان آن را نشانه التهاب ناخن‌‌ها دانست. این مسأله در صورت وجود بیماری سل جلدی یا سایر اختلالات بافتی رخ می‌دهد.

 

خطوط تیره زیر ناخن‌ها: خطوط تیره زیر ناخن‌ها باید مورد توجه ویژه قرار گیرند؛ زیرا تومور سیاهرنگ قشر عمیق پوست می‌تواند با این نشانه‌‌ها بروز کند. این نوع از سرطان خطرناک‌ترین نوع سرطان است.

 

ناخن‌های جویده شده: ناخن جویدن ممکن است یکی از عادت‌های بسیار قدیمی شما باشد، اما گاهی اوقات نشانه‌ ای از نگرانی و دلهره مزمن است. این رفتار می‌تواند به یک نوع اختلال پیچیده مربوط باشد. اگر نمی‌توانید این عادت را ترک کنید، حتماً به پزشک مراجعه نمایید.

 

لکه‌های سفید روی ناخن‌ها: در اثر کمبود روی در بدن ایجاد می‌شوند؛ ولی مسأله مهمی نیستند و خود به خود برطرف می‌شوند.

 

حفره روی ناخن: علت آن ضربه شدید به ناخن و یا اگزما است.

 

قاشقی شکل شدن ناخن‌ها: کم‌کاری تیروئید، کمبود آهن و کم خونی می‌تواند علت قاشقی شکل شدن ناخن‌ها باشد.

 

ناخن‌های فرو رفته در گوشت:  این مسأله بیشتر در ناخن‌های پا پدیده می‌شود. به علت کوتاه کردن نامناسب ناخن ها و استفاده از کفش‌های نوک باریک و تنگ، گوشه ناخن به درون گوشت پا نفوذ می‌‌کند.

 

 

مراقبت از ناخن‌ها
برای داشتن ناخن‌های سالم و جذاب باید چند نکته را مدنظر داشته باشید:  سبزیجات تازه و حبوبات را به وفور مصرف کنید.  ناخن را با برس مخصوص تمیز کنید.  هیچ‌گاه ناخن‌های‌تان را ابزاری برای انجام برخی کارها قرار ندهید.  ناخن ها را خشک و تمیز نگه دارید تا دچار عفونت نشوند.  ناخن جویدن ممنوع!
آب و مایعات فراوان بنوشید.  تخم‌مرغ و جگر بخورید؛ چرا که حاوی بیوتین هستند و برای سلامت ناخن ها مفیدند.  آب هویج نیز سرشار از کلسیم و فسفر است و به استحکام ناخن‌ها کمک می‌کند.  سیگار نکشید.
بهترین زمان برای تمیز کردن ناخن‌ها بعد از حمام است.

 

 

مکمل‌های مورد نیاز

بیوتین (یک ویتامین ب کمپلکس) می‌تواند تا ۲۵ درصد باعث ضخیم‌تر شدن ناخن‌ها شود. ۵/۲ میلی‌گرم بیوتین سبب تقویت ناخن‌ها می‌گردد؛ بنابراین اگر ناخن‌‌های‌تان نرم هستند، ابتدا از پزشک خود بپرسید که چگونه بیوتین بیشتری دریافت کنید که خطری هم شما را تهدید نکند؟ بطور کلی یک رژیم غذایی سالم مطمئن‌ترین و بهترین منبع ویتامین‌ها و املاح است؛ بنابراین با خوردن انواع آجیل‌ها (بادام زمینی، فندق و بادام)، تخم‌مرغ، سویا، گوجه‌فرنگی، سیب‌زمینی شیرین، ماهی و سبزیجاتی مثل هویج، بیوتین مورد نیاز خود را دریافت کنید.

 

 

ناخن‌های ضعیف
ناخن‌ها از لایه‌های کراتین تشکیل شده‌اند. ناخن‌های سالم رنگ‌های متفاوت ندارند و هیچ لکه و خالی روی آنها دیده نمی‌شود. کمبود اسیدهای چرب در رژیم غذایی موجب شکنندگی و ضعیف شدن ناخن‌ها می‌شود. یک رژیم غذایی متعادل برای داشتن ناخن‌های سالم ضروری است. بادام سرشار از اسیدهای چرب می‌باشد که به رشد ناخن‌ها کمک می‌کند. خوردن روزانه ۶ عدد بادام، تغییرات بارزی را در ناخن‌ها ایجاد می‌‌کند. اگر استرس باعث ضعیف شدن ناخن‌هایتان شده است، عامل استرس را با برخی شیوه‌ها مثل یوگا و مدیتیشن برطرف کنید.

 

 

ویتامین‌ و املاح‌های مورد نیاز
ویتامین A
: برای رشد ناخن‌ها
ویتامین B2: برای سلامت ناخن‌‌‌ها
ویتامین C: تأمین سلامت ناخن ها و رفع کمبودهایی که منجر به بدشکل شدن ناخن‌ها می‌شود.
بیوتین: تقویت کراتین (پروتئینی که ناخن‌ها را تشکیل می‌دهد)

 

املاح مورد نیاز ناخن‌ها:
کلسیم: برای تقویت و استحکام ناخن‌ها
ید: بهبود شرایط ناخن‌ها
منیزیم: جلوگیری از پوسته پوسته شدن ناخن‌ها
روی: برای رشد ناخن‌ها

 

 

کمبود آهن نیز مشکلاتی را در ناخن‌ها ایجاد می‌‌‌کند
برای رفع عفونت‌های قارچی و باکتریایی ناخن‌ها، با خوردن سیر و پیاز ایمنی بدن خود را افزایش دهید. علاوه بر این، از غذاهایی که حاوی روی، ویتامین C، فلوونوئید و امگا ۳ هستند استفاده کنید. برای رفع خشکی ناخن ها باید رطوبت آنها را تأمین کرد. مهم‌ترین ویژگی ناخن های خشک این است که ظاهر درخشان و نرمی ندارند؛ لذا اگر رطوبت بدن و ناخن‌ها و از طرفی دریافت ویتامین E بدن افزایش یابد، کم‌کم خشکی ناخن‌ها نیز برطرف می‌شود. اگر ناخن‌های‌تان با خم کردن به سمت داخل به راحتی خم شوند، یعنی اینکه شکننده هستند و اگر با ایجاد مقداری فشار به نوک ناخن برای خم کردن‌شان این اتفاق نیفتد، یعنی اینکه ناخن‌های شما شکننده نیستند. کاری که باید بکنید این است که هر شب به ناخن‌ها یتان روغن بادام بمالید. اگر ناخن‌های‌تان آسیب دیده‌اند، علت اصلی آن می‌تواند کم آبی باشد و باید از طریق مصرف برخی روغن‌ها و جذب مایعات بیشتر این مشکل را برطرف کنید.

 

گردآوری : فراناز

مطالب داغ هفته اخیر