بیشتر زنان در طول عمر عفونت ادراری را تجربه می‌کنند

بیشتر زنان در طول عمر عفونت ادراری را تجربه می‌کنند

عفونت ادراری شایع بوده و می‌تواند مرد یا زن را در هر سنی مبتلا کند؛ هرچند که این عفونت‌ها در زنان 10 برابر بیشتر از مردان دیده می‌شود. دکتر ناصر امیرجنتی در گفتگو با فراناز، با بیان این مطلب درخصوص عفونت اداری در زنان افزود: هنگامی‌که میکروب وارد این سیستم شود، می‌تواند موجب عفونت گردد.

 

نیمی‌ از زنان در طول زندگی‌شان یک نوع عفونت ادراری را تجربه می‌کنند
این عضو هیئت علمی ‌پژوهشگاه ابن‌سینا گفت: تقریباً نیمی ‌از زنان یک نوع عفونت ادراری را در طول زندگی‌شان تجربه می‌کنند و بیشترین نوع عفونت ادراری در زنان عفونت مثانه یا سیستیت است.

وی درخصوص علایم این بیماری تشریح کرد: اگر بیش از یکی از علایم زیر در فردی مشاهده شد، بود به احتمال زیاد به عفونت مثانه مبتلا شده است:
1.    ادرار کردن به همراه سوزش و یا درد؛
2.    تکرر ادرار و افزایش دفعات دفع ادرار به میزان کم؛
3.    احساس فوریت در دفع ادرار و عدم توانایی در به تأخیر انداختن آن؛
4.    درد زیر شکم؛
5.    ادرار تیره‌رنگ، خونابه‌ای و یا بد بو.

 

چه زنانی مستعد عفونت ادراری‌اند؟
امیرجنتی در این خصوص گفت: سن بالا، کسانی که دست‌کاری اورولوژی می‌شوند، عدم رعایت بهداشت، رفتار پرخطر جنسی، دریافت دارو‌های ضعیف‌کننده سیستم ایمنی بدن؛ نظیر دارو‌های شیمی‌درمانی؛ افراد را مستعد عفونت ادراری و تکرار آن می‌کند.

 

نحوی تشخیص و درمان عفونت ادراری
این متخصص اورولوژی در خصوص تشخیص عفونت ادراری، با بیان اینکه عفونت مثانه با آزمایش ادرار قابل تشخیص است، ادامه داد: در این نوع عفونت معمولاً ارزیابی‌های تشخیصی نظیر سونوگرافی نیاز نیست و با تشخیص سریع و درمان به‌موقع نیز در اکثر موارد بهبودی کامل حاصل شده و عارضه جدی به وجود نمی‌آید.
وی تشریح کرد: در صورت داشتن علایم و نشانه‌های عفونت ادراری به صرف داشتن آزمایش ادرار، درمان را شروع می‌کنیم و منتظر آزمایش کشت ادرار نمی‌مانیم؛ مگر اینکه مشکوک باشیم، اخیراً فرد آنتی‌بیوتیک مصرف کرده باشد یا فرد عفونت عودکننده داشته باشد؛ که در این‌صورت منتظر کشت ادرار می‌مانیم تا درمان را تکمیل کنیم.
امیر جنتی با تأکید بر اینکه درمان عفونت مثانه به صورت سرپایی صورت می‌گیرد و نیازی به بستری کردن بیمار نیست، افزود: طول دوره درمان غالباً سه روز است و در این مدت زمان آنتی‌بیوتیک مناسب تجویز می‌شود. اگر طی سه روز درمان آنتی‌بیوتیکی عفونت کاهش پیدا نکرد، ممکن است طول مدت درمان را به 7 روز افزایش دهیم.
وی تأکید کرد: بهتر است زنان زمانی‌که تحت درمان قرار دارند، از برقراری روابط زناشویی اجتناب کنند.

 

چه کنیم که مبتلا نشویم؟
مسئول کلینیک درمان ناباروری مرکز فوق تخصصی درمان ناباروری و سقط مکرر ابن‌سینا در خصوص نحوه پیش‌گیری از ابتلا به این عفونت گفت: لازم است افراد جهت پیشگیری از ابتلا به این بیماری چند نکته را رعایت کنند:
1.بعد از استحمام ناحیه تناسلی را خوب خشک کنید؛
2.قبل و بعد از روابط زناشویی ادرار کنید؛
3.مصرف 6 تا 8 لیوان آب یا چای کم‌رنگ در طول روز؛
4.مصرف کمتر آبمیوه‌های شیرین؛
5.مصرف کمتر فست‌فود وگوشت قرمز؛
6.مصرف بیشتر میوه و سبزیجات؛
7.ورزش روزانه و حداقل 5 روز در هفته؛  
8.اجتناب از مصرف دخانیات و الکل.

 

بارداری زمینه‌ساز ابتلا به عفونت ادراری
این متخصص اورولوژی با بیان اینکه بارداری زمینه‌ساز ابتلا به عفونت ادراری است، گفت: ممکن است هورمون‌هایی که در طول بارداری ترشح می‌شود، سبب تغییر در دستگاه ادراری گردد. از طرفی رحم بزرگ و در حال رشد، به مثانه فشار آورده و از تخلیه کامل ادرار جلوگیری کرده و فرد را مستعد عفونت اداری می‌کند؛ لذا زنان باردار در صورت داشتن باکتری بدون علامت در ادرارشان نیز نیاز به درمان دارند.

 

اگر عفونت ادراری تکرار شد، چه باید کرد؟
این عضو هیئت علمی ‌پژوهشگاه ابن‌سینا با بیان اینکه حدود 30 تا 40 درصد عفونت‌های اداری طی 6 ماه بعد از عفونت اول عود می‌کنند، ادامه داد: اگر عفونت‌های عودکننده در فواصل کمی ‌از عفونت اول بوده و همواره از یک نوع میکروب باشند، نیاز به بررسی اورلوژیک که شامل بررسی پزشک متخصص اورولوژی، انجام سونوگرافی، و روش‌های تصویربرداری تخصصی‌تر است، دارند.

وی خاطرنشان ساخت: اما اگر فاصله عفونت‌ها بیش از 2 هفته بود و میکروب‌ها از انواع متفاوتی بودند، معمولاً مشکلات اورولوژیک وجود ندارد، بلکه فرد مستعد عفونت ادراری عودکننده است و اغلب درمان طبی طولانی‌تری نیاز دارد.

 

گردآوری : فراناز

جدیدترین مطالب سایت