دست‌های سالم و داشتن ناخن‌های زیبا

دست‌های سالم و داشتن ناخن‌های زیبا

یکی از عواملی که به حفظ سلامت و زیبایی ناخن‌ها کمک می‌کند، پیروی از یک رژیم غذایی مناسب و صحیح است که کلیه گروه‌های غذایی را در خود داشته باشد و ویتامین‌ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن را تأمین کند. مصرف زیاد میوه و سبزی‌های خام بسیار مهم است، چون این مواد حاوی انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی هستند که می‌توانند نیازهای بدن از جمله ناخن‌ها را تأمین کنند. غذاهایی بخورید که از لحاظ سیلیکون غنی باشند. سبزی‌هایی چون بروکلی و پیاز و غذاهایی مانند ماهی سرشار از این ماده هستند.
همان طور که بارها شنیده‌اید نوشیدن آب کافی برای حفظ و ارتقای سلامت عمومی بدن لازم است و این واقعیت درباره ناخن‌هایی است که به خاطر کمبود آب، خشک و شکننده شده‌اند. خوردن غذاهایی که حاوی بیوتین می‌باشند، مثل غلات کامل هم توصیه می‌شود. نوشیدن آب میوه‌های طبیعی در کنار آب هم از خشک شدن ناخن‌ها جلوگیری می‌کند.
مصرف غذاهای حاوی روی و ویتامین B هم بر استحکام ناخن‌ها می‌افزاید. غذاهایی که کلسیم دارند، مانند فرآورده‌های لبنی و سبزی‌های سبز نیز به حفظ استحکام ناخن‌ها بسیار کمک می‌کنند. همچنین خوردن گوشت، شیر، ماهی، مغزها و حبوبات برای حفظ سلامتی و زیبایی ناخن‌ها مفیدند؛ زیرا حاوی فسفر هستند.
وقتی تغذیه صحیح نیست…
اگر هر کدام از ویتامین‌ها و مواد مغذی لازم برای رشد و حفظ سلامتی بدن در حد کافی به بدن نرسند، ناخن‌ها اثرات این کمبودها را در خود نشان می‌دهند. برخی علائم ناشی از کمبود ویتامین‌ها و مواد مغذی را که در ناخن‌ها ظاهر می‌شوند، در زیر می‌خوانید:
کمبود ویتامین A و کلسیم باعث خشکی و شکنندگی ناخن‌ها می‌شود.
خطوط باریک سفید روی ناخن‌ها نشان می‌دهد که بدن با کمبود پروتئین مواجه است.
اگر ناخن‌ها ترک خورده‌اند، یکی از دلایل آن این است که اسید هیدروکلوریک کافی به بدن نرسیده است.  کمبود ویتامین B12 باعث تیره‌شدن رنگ ناخن‌ها، خشک شدن و گرد و خمیده شدن انتهای آنها می‌شود.  نقاط سفید روی ناخن نشان‌دهنده کمبود روی در بدن می‌باشد.  در صورتی که بدن‌تان نیاز به مایعات بیشتری‌ داشته باشد، ناخن‌های‌تان شکاف یا ترک می‌خورند.  قرمز شدن پوست اطراف ناخن نشان می‌دهد که متابولیسم اسیدهای چرب ضروری در بدن با اشکال مواجه است.

 

وقتی ناخن‌ها خبر از بیماری می‌دهند …
نگاهی به ناخن‌ها‌ی‌تان بیندازید. آیا سالم و مستحکم به نظر می‌رسند یا این که خشک و ترک خورده هستند و یا رنگ‌شان از حالت عادی خارج شده است؟ وضعیت ناخن‌ها در واقع وضعیت سلامت عمومی شما را به نمایش می‌گذارند. برخی از بیماری‌ها شکل یا رنگ ناخن‌ها را تغییر می‌دهند که پزشک می‌تواند برای تشخیص بیماری از این علامات کمک بگیرد.
در اینجا چند بیماری را که باعث بروز تغییراتی در ناخن‌ها می‌شوند، می‌خوانید:
وقتی سر ناخن پهن و گرد و خمیده می‌شود، ممکن است به دلیل بزرگ شدن بافت همبند و به نوبه خود ناشی از کمبود مزمن اکسیژن باشد
۸۰ درصد از کسانی که ناخن‌های‌شان چنین وضعیتی دارد، به بیماری ریوی مبتلا هستند.
در اندکی از بیماران کلیوی روی ناخن‌ها کمانی قهوه‌ای رنگ ظاهر می‌شود.
ناخن‌هایی که از بسترشان جدا شده‌اند، می‌توانند از وجود بیماری‌های مختلفی خبر دهند؛ مثلا پسوریازیس، واکنش به داروها، عفونت قارچی یا درماتیت تماسی، پرکاری یا کم کاری تیروئید، فقر آهن یا سیفلیس. همچنین آسیب فیزیکی به ناخن‌ها ممکن است باعث بروز چنین حالتی شود.
فقر آهن می‌تواند ناخن‌ها را به حالت قاشقی در آورد.  ناخن‌هایی که سفید و مات هستند، ولی نوک آنها به رنگ صورتی پررنگ تا قهوه‌ای است، ممکن است به خاطر بیماری‌هایی چون سرطان، دیابت در بزرگسالان، افزایش سن، سیروز یا نارسایی احتقانی قلب به این شکل درآمده باشند.  ناخن‌های سفید خبر از ابتلای فرد به بیماری‌های کبدی مانند هپاتیت می‌دهد.  وقتی ناخن‌ها زرد و ضخیم شده‌اند و به کندی رشد می‌کنند، باید به وجود بیماری ریوی مانند آمفیزم شک کرد.
اگر نیمی از ناخن سفید و نیمی دیگر صورتی باشد، احتمال بیماری‌ کلیوی مطرح خواهد شد.  بستر قرمز ناخن‌ها هم ممکن است نشان دهنده ابتلای فرد به بیماری قلبی باشد.  در بسیاری اوقات ناخن‌های رنگ پریده و بستر سفید ناخن‌ها یکی از نشانه‌های کم‌خونی است.  اگر سطح ناخن فرو رفته یا موج‌دار شده باشد، ممکن است فرد به بیماری خودایمنی پسوریازیس یا آرتریت التهابی دچار باشد.  خطوط سیاه زیر ناخن‌ها احتمال وجود ملانوما را مطرح خواهد کرد.

 

گردآوری : فراناز

مطالب داغ هفته اخیر