تونل زمان: اولین اتومبیل چه زمانی وارد ایران شد

تونل زمان: اولین اتومبیل چه زمانی وارد ایران شد

تاریخچه ورود خودرو به ایران

 

ورود اولین ماشین به ایران در سال 1281 شمسی اتفاق افتاد.

 

فکرش را بکنید کمتر از 110 سال پیش در خیابان های تهران که نه , در کل ایران فقط یک ماشین وجود داشته است.

 

به گزارش فراناز اتومبیل در اوایل قرن 20 وارد ایران شد . در سال 1281 شمسی یا 1902 میلادی مظفرالدین شاه در اولین سفر خود به اروپا با اتومبیل آشنا شد و دو دستگاه از آن را خرید و با خود به ایران آورد . این خرید دقیقاً در زمانی انجام شد که خزانه دولت ایران خالی بود و ملت ایران با شرایط بد اقتصادی روبه رو بودند . او در اولین نظر به اتومبیل ها به آنها دل بست و از محل چند صد هزار لیره استقراضی از بانک شاهنشاهی ایران که متعلق به انگلیسی ها بود دو دستگاه رنو خریداری نمود.

 

بنا بر گزارش مجله کهکشان مظفرالدین شاه خطاب به مدیر کمپانی رنو می گوید : این دو دستگاه را با ما چند حساب می کنید ؟ مدیر کمپانی پس از تعظیم و عرض ادب خطاب به پادشاه ایران می گوید : اتومبیل اول رایگان و اتومبیل دوم 16000 فرانک و اتومبیل های بعدی هر کدام 15000 فرانک فرانسه . شاه می گوید : مگر اتومبیل های بعدی در کار است ؟ مدیر کمپانی می گوید : ما حدود 100 دستگاه اتومبیل برای صدور به ایران در نظر گرفته ایم ، زیرا مسلم می دانیم به محض بازگشت اعلیحضرت به ایران ، عده زیادی از شاهزادگان و بزرگان و سیاستمداران و رجال ایرانی خواهان خرید اتومبیل خواهند شد. شاه گفت : ما عادت نداریم از بیگانگان چیزی به رایگان بگیریم خواهند گفت ” رشوه گرفته ایم”. مدیر کمپانی گفت : نخیر قربان امکان ندارد . استدعا دارم اولین اتومبیل را به عنوان کادو قبول نمائید.

 

این اتومبیل نفت سوز مدل 1900 میلادی از نمایشگاه بین المللی فرانسه به قیمت چهار هزار تومان خریداری شد. این اتومبیل به وسیله وزیر مختار ایران به ایران فرستاده شد . رنگ این اتومبیل آبی آسمانی تیره و راننده آن یک مهندس به نام مسیو وارونه فرانسوی بود . پس از مظفرالدین شاه فرزندش محمد علیشاه نیز از این خودرو استفاده می کرد تا اینکه روزی که در خیابان های تهران حرکت می نمود مورد سوء قصد واقع  شد.

 

روز 25 محرم 1325 محمد علی شاه با کبکبه با شکوهی برای گردش رهسپار دوشان  تپه شد . اتومبیل شاه که خالی بود و به وسیله یک نفر شوفر فرانسوی رانده می شد در جلو حرکت می کرد و در پشت آن یک کالسکه شش اسبه که شاه در آن جاداشت و با عده زیادی غلامان کشیکخانه و امیر بهادر احاطه شده بود ، دیده می شد . کوکبه شاهی وارد خیابان باغ وحش که امروز ” اکباتان ” است گردید . هنوز به خم خیابان که به طرف خانه های ظل السطان می رود نرسیده بود که یک بمب به طرف اتومبیل پرتاپ شد و قسمتی از اتومبیل را خرد کرد و چند نفر که اطراف او بودند  کشته شدند و شوفر هم قدری مجروح شد . سپس بمبی دیگر در چند متری عقب تر نزدیک کالسکه شاه منفجر گشت و چند نفر کشته و عده ای زخمی شدند. آشوب غریبی بر پا شد . محمد علی شاه وحشت زده و رنگ پریده از کالسکه پیاده شد و به خانه کالسکه چی باشی که در آن نزدیکی بود پناه برد.

 

پس از محمد علی شاه ، احمد شاه یکی دو خودرو برای خود خرید و گاهی اوقات سوار آنها می شد.

 

سلطنت رضا شاه با دوران تجدد و گسترش مظاهر غربی در زندگی ایرانیان مقارن بود. به همین دلیل در این دوران تا زمان اشغال کشور توسط متفقین ( شهریور 1320 ) اتومبیل به شکل یک کالای لوکس و تجملی در بین اقشار پولدار ، رجال ، درباریان صاحب نفوذ ، سفرا و نمایندگان خارجی در ایران ، مالکان و تجار بزرگ رواج یافت ، ولی تعداد آنها محدود بود .

 

محمد رضا پهلوی علاقه وافری به اتومبیل داشت، بطوری که پس از به تخت نشستن یکی از بزرگترین کلکسیونرهای اتومبیل در جهان بود . او بیش از یک هزار دستگاه اتومبیل از انواع مختلف بهترین اتومبیل های جهان را داشت.از جمله ، فراری در مدل های متنوع ،لامبورگینی کانتاش،دهها مدل رولز-رویس،بیش از  20 مدل مرسدس بنز در کلاس های مختلف ،آلفا رومئو ، کادیلاک ، فورد ، بی ام و  ، کرایسلر و صدها دستگاه دیگر از برترین خودروهای جهان.

 

مطالب مرتبط :

 

تونل زمان:عکس نخستین مجوز طبابت پزشکی سال 1308

 

تونل زمان : عکس اولین قطار در ایران

مطالب داغ هفته اخیر