نگرانی های تمام‌نشدنی درباره پارازیت

نگرانی های تمام‌نشدنی درباره پارازیت

موضوع پارازیت‌ها و تاثیر آن بر سلامتی شهروندان مسئله چندان جدیدی نیست. با این حال، هر از چند گاه برخی از اظهارنظر‌ها و شایعات موضوع پارازیت را به موضوع روز جامعه تبدیل می‌کند.
به گزارش فراناز به نقل از روزنامه آرمان،به طور مثال، انتشار اخبار مربوط به تاثیر امواج پارازیت‌ها و تاثیر آن بر دستگاه‌های هواشناسی و به دنبال آن ناتوانی کارشناسان سازمان هواشناسی در پیش‌بینی طوفان تهران واکنش‌های بسیاری را درباره دلایل استفاده از پارازیت‌ها و اقدامات لازم برای کنترل آنها در پی داشت. بر این اساس نیز، فراکسیون محیط‌ زیست مجلس شورای اسلامی در آخرین جلسه خود به بررسی تأثیر امواج بر سلامت، محیط ‌زیست و اختلالات مرتبط با آن پرداخت.

 

امواج کارکرد مصونیت بخشی ندارد
کمال‌الدین پیرموذن عضو هیأت رئیسه فراکسیون محیط ‌زیست مجلس در تازه‌ترین اظهارات خود درباره انتشار پارازیت با بیان‌ اینکه مجموعه حاکمیت باید نسبت به امواج پارازیت اهتمام جدی داشته باشد، گفت :ایجاد پارازیت با توجه به تحولات تکنولوژیکی و اجتماعی کارکرد مصونیت‌بخشی خود را از دست داده است و همچنین برای سلامتی آحاد جامعه مضر است. وی در ادامه خاطرنشان کرد: البته ارائه برنامه مفید از سوی صدا و سیما می‌تواند راه‌حل‌هایی را برای حل این مشکل ایجاد کند. علاوه بر این، می‌توان در قانون سامان دهی استفاده از این امر را برای مقاطعی محدود که امنیت ملی کشور را به خطر می‌اندازد در نظر گرفت. پیرموذن همچنین تصریح کرد: به لحاظ قانونی سازمان تنظیم مقررات رادیویی وابسته به وزارت ارتباطات و همچنین سازمان انرژی اتمی نسبت به امواج یون ساز و امواج تریون‌ساز مسئولیت دارند و باید مجدانه و قاطعانه انجام وظیفه کرده و دولت هم نسبت به حکم اجرای این وظایف کنترل داشته و نتیجه را به افکار عمومی اعلام کند. این عضو هیأت رئیسه فراکسیون محیط‌ زیست، عنوان کرد: در جلسه این فراکسیون تدوین استانداردهای ملی و بومی با کسب نظر از همه دستگاه‌های مسئول با بهره‌گیری از تجارب جهانی و لحاظ ‌کردن مسائل فنی مورد تصویب قرار گرفت. او همچنین اظهار کرد: تدوین چارچوب‌های نظارتی بر این امر و مشخص‌شدن مسئولیت دستگاه‌ها به طور شفاف از مواردی بود که مقرر شد آقای تابش با شورای عالی امنیت ملی و هیأت دولت در جهت مشخص‌شدن تعامل داشته باشند. پیرموذن در پایان گفت: همچنین در این جلسه مطرح شد که اگر خلا قانونی هم وجود دارد لایحه جامع هوای پاک پیگیری شود و مورد توجه قرار گیرد.

 

متولی نوظهور پارازیت‌ها
همزمان با روی کار آمدن دولت یازدهم، موضوع ارسال پارازیت‌ها و عوارض نگران‌ کننده آن بر جامعه بارها از سوی مسئولان مورد توجه قرار گرفت. در این راستا، معصومه ابتکار از نخستین شخصیت‌های دولتی بود که با اشاره به سونامی سرطان که در سال‌های اخیر در کشور به راه افتاده است از مسئولان امر خواست تا با جدیت موضوع ارسال امواج خارج از حد استاندارد را پیگیری کنند. به دنبال اظهارنظر رئیس سازمان حفاظت محیط ‌زیست، محمود واعظی، وزیر ارتباطات خبر از تشکیل کمیته پیگیری تاثیرات پارازیت به منظور بررسی تاثیر پارازیت‌ها بر سلامتی شهروندان داد. با وجود آنکه این کمیته تا به حال هیچ اظهارنظر رسمی درباره پارازیت‌ها نکرده است، انتشار و ارسال امواج بارها از سوی وزیر بهداشت و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مورد انتقاد قرار گرفت. این انتقاد‌ها در حالی بود که تا انتشار اخبار مربوط به پارازیت‌ها و تاثیر آن بر پیش‌بینی طوفان تهران، هیچ سازمان و نهادی مسئولیت ارسال پارازیت‌ها را برعهده نمی‌گرفت. به تازگی اما معاون سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به عنوان «متولی فضای فرکانسی کشور» وارد میدان ارسال پارازیت شد و ادعای سازمان هواشناسی را تکذیب کرد.

 

ارسال مقابله جویانه پارازیت
ارسال امواج و پارازیت‌ها در دنیای امروز که مملو از ابزار مختلف الکترونیکی و ارتباطی است امری اجتناب‌ناپذیر است. البته به دلیل وجود عوارض و عواقب استفاده از امواج رادیویی و پارازیت‌ها در بسیاری از کشورهای دنیا قوانین مشخصی در مورد استاندارد انتشار امواج به تصویب رسیده است. در ایران اما علاوه بر پارازیت‌های ناشی از وسایل الکترونیکی چون موبایل، ارسال پارازیت برای ایجاد اخلال در شبکه‌های ماهواره‌ای نگرانی‌هایی را درباره شیوع بسیاری از بیماری‌ها و ایجاد انواع آلودگی‌های مربوط به انتشار امواج رادیویی شکل داد. این در حالی است که موافقان ارسال پارازیت، ارسال این امواج را تنها به عنوان راهی برای مقابله با اقدامات سایر کشورها معرفی می‌کنند. در همین رابطه، احمد بخشایش اردستانی، نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: کشورهای اروپایی و آمریکا شبکه‌های ما را پارازیت می‌کردند، طبیعی بود که ما نیز عکس‌العمل نشان داده و روی شبکه‌های ماهواره‌ای ایشان پارازیت ارسال کنیم، اما از چند هفته پیش که آمریکا اعلام کرده دیگر روی یوتل‌ست پارازیت ارسال نخواهد کرد، ایران نیز رهاسازی این امواج را تعدیل کرده که به نظر من عمل مثبتی است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی افزود: اکنون باید حاشیه‌های پیرامونی این موضوع کنار گذاشته شود. اینکه پارازیت‌ها از نظر بهداشتی مضر هستند و ممکن است برای سلامت مردم خطرناک باشند، موضوعی جداست.

 

فرهنگ‌سازی پارازیتی
ارسال پارازیت برای مقابله با برنامه‌های ماهواره درحالی است که به گفته وزیر ارشاد 71 درصد تهرانی‌ها از ماهواره استفاده می‌کنند. همچنین، مرکز پژوهش‌های مجلس در تازه‌ترین گزارش خود اعلام کرد مردم برای کسب خبر ماهواره نگاه می‌کنند. تحت این شرایط، بسیاری از کارشناسان بر این عقیده‌اند که ارسال پارازیت به امید اینکه مردم اقبال کمتری به برنامه‌های ماهواره نشان دهند در سال‌های گذشته نه تنها با شکست رو به رو شد بلکه به تسریع روند شیوع و ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها و نارسایی‌ها دامن زده است. در حالی که به جای ارسال پارازیت و تهدید سلامت مردم، با برنامه‌‌ریزی بهتر و کاراتر می‌توان مردم را به تماشای برنامه‌های صدا و سیمای کشور ترغیب کرد.

 

فرار برخی کشورها از پارازیت
رئیس انجمن متخصصان ایران با اشاره به عوارض انتشار پارازیت می‌گوید: واقعیت عوارض مربوط به پارازیت را نمی‌توان انکار کرد. با این حال، واکنش دولت‌ها نسبت به این مسئله متفاوت است به این معنی که برخی از کشورها با انجام تحقیقات روی پارازیت‌ها مضربودن آنها را تایید کرده و درصدد کنترل آن هستند. در مقابل برخی از کشورها به راحتی از کنار این مساله می‌گذرند. ایرج خسرونیا در ادامه مطرح می‌کند: من فکر می‌کنم امواجی که ساخته دست انسان است و در طبیعت وجود ندارد می‌تواند به ایجاد اختلال در بدن بینجامد. او همچنین تصریح می‌کند: نمونه این مورد را می‌توان در انواع بیماری‌های جسمی و روحی، افزایش سقط جنین، یا سرطان‌های پوست و مخاط دید. به این موارد باید بسیاری از اختلالات روانی را هم اضافه کرد. به طوری که در حال حاضر، می‌توان بخشی از خشونت‌های موجود در جامعه را به اختلالاتی نسبت داد که از آلودگی‌های مربوط به امواج و پارازیت‌ها نشات می‌گیرند. موید حسینی‌صدر، عضو فراکسیون محیط‌ زیست مجلس درباره موضوع ارسال پارازیت‌ها می‌گوید: به نظر من، بحث پارازیت‌ها نیاز به رویکردی علمی دارد. به این معنی که باید با روش‌ها و شیوه‌های علمی موضوع انتشار پارازیت‌ها را مورد مطالعه قرار دهیم. او در ادامه مطرح کرد: مطمئناً با استفاده از شیوه‌های علمی به جواب‌های بهتری می‌رسیم و جامعه هم راحتتر قانع می‌شود.

مطالب داغ هفته اخیر