آخرین خبرها از وضعیت آب رودخانه زاینده رود

آخرین خبرها از وضعیت آب رودخانه زاینده رود

تاریخ انتشار : 93/12/25

از اوایل تا بیستم اسفند جاری نیز دریچه های سد زاینده رود بار دیگر برای تامین آب مورد نیاز کشاورزان بازتر شد و از سه روز قبل خروجی این سد کاهش یافت.

 

 

به اداره کل روابط عمومی استانداری اصفهان، رسول زرگرپور افزود: یکی از این خط قرمزها حد تحمل سازه در ارتباط با کاهش آب است چرا که تاسیسات آبی از جمله سد زاینده رود حدی از کاهش آب را می تواند تحمل کند و اگر میزان ذخیره آب پشت سازه از مقدار استاندارد کمتر شود سازه سد ممکن است مورد مخاطره قرار گیرد.

 

استاندار اصفهان از تامین آب شرب به عنوان یکی دیگر از خط قرمزها یاد کرد و افزود: حجم آب مورد نیاز برای تامین آب شرب باید تا پایان سال در سد ذخیره شود و نمی توان در این زمینه ریسک کرد.

 

زرگرپور با اشاره به بهره برداران از آب رودخانه زاینده رود که قرار است با اولویتی آب را در اختیار داشته باشند، اظهار داشت: برای کشت پاییزه باید آب در اختیار کشاورزان قرار می گرفت که تا به این لحظه این کار انجام شده است.

 

استاندار اصفهان میزان بارش ها در سر شاخه های سد زاینده رود را حدود هزار میلیمتر اعلام کرد و افزود: این مقدار معادل بارش نرمال این حوضه است ولی تغییر رژیم بارش ها از برف به باران که عمده بارش های امسال را نیز باران تشکیل داده، نگرانی هایی را در خصوص تامین آب ایجاد نموده است.

 

زرگر پور با بیان اینکه باید تامین آب شرب و سپس تعهدات کشاورزی و باغها و آنچه که برنامه ریزی شده را انجام دهیم، تصریح کرد: برای قطره قطره آب پشت سد زاینده رود برنامه ریزی شده و سعی بر آن است که با مصرف بهینه آب بتوانیم به نتایج مورد نظر خود دست یابیم.

 

وی به افزایش دمای هوا و کاهش میزان بارش ها در طول یکماه گذشته اشاره کرد و افزود: بمنظور جلوگیری از خسارت به کشت های انجام شده در پاییز، مجبور شدیم که با هماهنگی کشاورزان آب را زودتر از موعد مقرر رها کنیم و از یکی دو روز گذشته به دلیل اینکه وضعیت کشتزارها از لحاظ آبیاری مناسب تر شد، رها سازی آب را محدود کردیم.

 

استاندار اصفهان با بیان اینکه در هیچ زمانی دریچه های سد زاینده رود بسته نشده است، افزود: اگر کشاورزی هم انجام نشود برای تامین آب شرب باید دریچه های سد باز باشد حتی در زمانی که به ظاهر رودخانه خشک است از کل 420 کیلومتر طول مسیر رودخانه، 300 کیلومتر دارای آب است و حدود 15 تا 20 متر مکعب در ثانیه آب جریان دارد.

 

زرگرپور خاطر نشان کرد: این که گفته می شود دریچه های سد بسته می شود درست نیست، بلکه دریچه ها کمتر و یا بیشتر باز می شود و در حال حاضر طبق آنچه که پیش بینی شده چون آب مورد نیاز کشاورزان داده شده و نیاز بیشتری به آب وجود نداشت حداقل آب را در زاینده رود خواهیم داشت.

 

استاندار اصفهان افزود: این مقدار برای تامین آب شرب و محیط زیست رودخانه در نظر گرفته شده و دیگر آبی برای کشاورزی فعلا لازم نیست و شاهد جریان آب محدودی در رودخانه خواهیم بود.

 

وی اضافه کرد: تا سه روز قبل میزان خروجی آب سد زاینده رود 70 تا 75متر مکعب در ثانیه بود که در حال حاضر به کمتر از 20 متر مکعب در ثانیه رسیده است.

 

زاینده رود و بستر زیبای این عرصه طبیعی یکی از کانونها و جاذبه های مهم گردشگری است که در طول سال بویژه در ایام نوروز شاهد حضور چشمگیر مردم و گردشگران از نقاط مختلف جهان و استانهای کشور است.

 

کاهش بارشها در سال های گذشته موجب شده است که زاینده رود از یک جریان آبی دائمی به رودخانه ای فصلی در بخشی از مسیر خود بدل شود. در کنار بروز پدیده خشکسالی، بارگذاری های بیش از حد و نابسامانی در بهره برداری و مدیریت حوضه زاینده رود طی سالهای گذشته از دلایل خشک شدن بخشی از این رودخانه عنوان شده است.

 

ساماندهی مصرف و مدیریت یکپارچه بر حوضه زاینده رود به عنوان رویکرد مقابله با کم آبی و نجات زاینده رود، اکنون مورد توجه مدیریت استان اصفهان قرار دارد و همین امر موجب شد تا جریان آب در این رودخانه طی ماههای گذشته با وجود کاستیهای فراوان قطع نگردد.

 

کارشناسان محیط زیست تبعات خشکی زاینده رود را علاوه بر خسارت عمده بر بخش کشاورزی، منابع آبی و محیط انسانی، خطر بالقوه تولید ریزگردها و انتشار آن در بخش بزرگی از منطقه مرکزی کشور می دانند و بدین سبب اصرار بر ورود آب به تالاب گاوخونی در انتهای مسیر زاینده رود و نمناکی گستره آن دارند.

 

آب در رودخانه زاینده رود پس از حدود 18 ماه خشکی این رودخانه، از 15 آبان تا نیمه آذر سال جاری برای آغاز کشت پاییزه جریان یافت و سپس تا اوایل اسفند جریان آب کم شد.

 

در این مدت گرچه خروجی آب زاینده رود بشدت کاهش یافت اما مسوولان ذی ربط با رها کردن اندکی آب مانع از خشکی کامل زاینده رود در شهر اصفهان شدند.

مطالب داغ هفته اخیر